Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Mijn partner is overleden. Wat gebeurt er nu met onze gezamenlijke hypotheek?

Meld het overlijden van je partner aan de hypotheekverstrekker. Wat er verder met de gezamenlijke hypotheek gebeurt, is afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Spreek daarom op korte termijn met de hypotheekadviseur. Een aantal belangrijke aandachtspunten: 

Overlijdensrisicoverzekering

Vaak is aan de hypotheek een  verbonden. Als het leven van je partner is verzekerd, keert de verzekering uit. De geldverstrekker gebruikt deze uitkering voor een aflossing op de hypotheek als de polis is . Is de polis niet verpand, dan kun je als begunstigde zelf beslissen hoe je het geld wilt besteden. Bijvoorbeeld aan aflossen van de hypotheek of als aanvulling op het inkomen. Je hypotheekadviseur helpt om de mogelijkheden goed in kaart te brengen. 

Hypotheek alleen op jouw naam

De hypotheekadviseur bekijkt aan de hand van het inkomen of je de hypotheeklasten alleen kunt opbrengen. Ook bekijkt hij welke hypotheekvorm het beste bij je past. Vraag een overzicht van de nieuwe netto maandlasten. Dan weet je waar je aan toe bent.  

Nationale Hypotheek Garantie

Valt de hypotheek onder en heb je door het overlijden van je partner moeite om de hypotheek op te brengen? Misschien kan NHG er voor zorgen dat je kunt blijven wonen of dat een eventuele  bij verkoop kwijtgescholden wordt. Een adviseur kan de mogelijkheden onderzoeken.  

Aandachtspunten

  • Zet je inkomen zelf goed op een rij. Daar hoort een eventueel nabestaandenpensioen ook bij. Zo kan de adviseur snel duidelijkheid geven over de mogelijkheden. 
  • Bij overlijden is het soms mogelijk om zonder kosten tussentijds een nieuwe rentevastperiode te kiezen tegen de dan geldende rente. Meestal mag je de hypotheek vervroegd aflossen zonder boeterente. Let erop dat je deze wijzigingen op tijd aankaart bij de geldverstrekker. De termijn waarbinnen dit moet gebeuren, vind je in de hypotheekvoorwaarden. Of informeer bij de hypotheekadviseur.    

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube