Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Moet de aannemer bij de verkoop van zonnepanelen verplicht een aparte factuur verstrekken?

Bij de aankoop van zonnepanelen moet de verkoper een gespecificeerde factuur uitreiken. Volgens de wet is iedere btw-ondernemer verplicht om een gespecificeerde factuur te overleggen bij verkoop van goederen of diensten. Op de gespecificeerde factuur staat onder andere de verschuldigde btw. Deze btw-factuur kan later weer van belang zijn, als je ReplaceWithServiceCall(667,'Vraag+Antwoord');de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen wilt terugvragen bij de Belastingdienst.

 

2023: btw 0 % tarief
Sinds 1 januari 2023 geldt een 0 % btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen op en bij woningen. Tot 2023 gold een tarief van 21 %. Sinds 2023 is het teruggave belang voor veel huiseigenaren voor nieuwe aankopen en installaties komen te vervallen.

Let op! Het btw 0 % tarief geldt voor geïntegreerde en niet-geïntegreerde zonnepanelen op bestaande woningen. Ook voor niet-geïntegreerde panelen op nieuwbouwwoningen. Het geldt niet als het gaat om oplevering geïntegreerde panelen samen met de nieuwbouwwoning. In dat geval betaal je het reguliere 21 % btw-tarief. Ook betaal je het 21% btw tarief als de zonnepanelen niet op of in de nabijheid van de woning worden geinstalleerd. Wel kun je in dat geval met behulp van het stappenplan om teruggave vragen.

Nieuwbouw

Worden de zonnepanelen standaard bij de bouw van de nieuwbouwwoning opgeleverd? Dan zitten de kosten van de zonnepanelen en installatie vaak bij de totale koop-aanneemsom inbegrepen. De aannemer of de bouworganisatie berekent over het totaalbedrag de verschuldigde btw. Het is dan niet te achterhalen wat de zonnepanelen en installatie kosten en welk bedrag aan btw hierop drukt. Verzoek de aannemer in dat geval om een gespecificeerde factuur van de kosten van de zonnepanelen inclusief de kosten voor montage. Benadruk hierbij dat je er financieel belang bij hebt vanwege het recht op btw-aftrek. 

Als de aannemer de zonnepanelen niet standaard meeneemt in het project, dan worden de aanschafkosten inclusief montagekosten via het meerwerk apart in rekening gebracht. Je hebt dan meteen inzicht in deze kosten en ontvangt hiervoor een aparte factuur waarmee je de btw-aangifte kunt doen. 

Bestaande bouw

Koop je een bestaande woning met zonnepanelen dan komt het zelden voor dat je bij de aankoop een aparte btw factuur krijgt van de verkopers voor de overdracht van de zonnepanelen. De prijs voor zonnepanelen zal in de praktijk inbegrepen zijn in de koopsom voor de woning. De koper kan in deze situatie geen btw in aftrek brengen over de aankoop van de zonnepanelen. Er is namelijk ook geen btw betaald voor de aankoop. 

Hoe nu verder

  • Definitieve eindnota gebruiken
    Ontvang je een nota voor de zonnepanelen om een deel vooruit te betalen. Dan is het moment van het ontvangen van de defintieve eindnota voor de aangifte btw van belang. Over dat kwartaal ga je je namelijk aanmelden bij de Belastingdienst en de volledige btw in aftrek brengen. Gebruikelijk is als je de definitieve factuur ontvangt op het moment van oplevering van de woning. Het moment van betalen is dus niet van belang voor de btw aftrek. 
  • 2022: deelfactuur, 2023: eindfactuur
    Ook de btw over vooruitbetalingen in 2022 blijven aftrekbaar. Dat is goedgekeurd via een besluit. Als de zonnepanelen pas in 2023 worden geplaatst dan hoef je in 2022 geen forfait op te geven. Je registreert je op de gebruikelijke weg in 2022, vraagt de btw terug over de deelfactuur van 2022 en meld je aan voor de KOR.
  • Geen gespecificeerde nota ontvangen? Vraag de bouwer hierom.
  • Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube