Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Word ik ondernemer voor de btw na aankoop van zonnepanelen?

Voor de beantwoording van de vraag of de Belastingdienst je bestempelt als 'ondernemer voor de btw' door de aanschaf en installatie van zonnepanelen, zijn de volgende vragen van belang: 

 • Ben je een particulier en niet al door de Belastingdienst gezien als een 'ondernemer voor de btw', bijvoorbeeld in verband met andere werkzaamheden dan het gebruik van zonnepanelen?
 • Zijn er minstens een paar momenten in het jaar dat je de opgewekte stroom niet direct zelf verbruikt maar teruglevert aan het net?
 • Lever je terug aan het net via een en krijg je daar een vergoeding voor?
 • Heb jij of heeft je echtgenoot de factuur van de zonnepanelen ontvangen? En staat de energienota op jouw naam?

Let op! Ben je al ondernemer voor de btw vanwege andere werkzaamheden? Neem dan contact op met een adviseur of de Belastingdienst voor de fiscale- en administratieve gevolgen.

2023: btw 0 % tarief

Sinds 1 januari 2023 geldt een 0 % btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen op en bij woningen. Dat sinds 2023 het teruggave belang veel huiseigenaren voor nieuwe aankopen en installaties is komen te vervallen, betekent niet dat deze huishoudens automatisch vrijgesteld zijn voor het btw-ondernemerschap. Als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, dan ben je automatisch ondernemer voor de btw. 

Het btw 0 % tarief geldt niet over de (terug)levering van energie. Dus als je al ondernemer bent voor de btw en periodiek btw-aangifte moet doen, dan kan de aanschaf van zonnepanelen fiscale gevolgen hebben. Neem dan contact op met een adviseur of de Belastingdienst.

Let op! Het btw 0 % tarief geldt voor geïntegreerde en niet-geïntegreerde zonnepanelen op bestaande woningen. Ook voor niet -geïntegreerde panelen op nieuwbouwwoningen. Het geldt niet als het gaat om oplevering van geïntegreerde panelen samen met de nieuwbouwwoning. In dat geval betaal je het reguliere 21 % btw-tarief. Ook ben je dit btw-tarief verschuldigd als de zonnepanelen niet op of in de nabijheid van de woning worden geinstalleerd. Wel kun je met behulp van het stappenplan om teruggave vragen.

Beantwoord je alle vragen met ja?

De Belastingdienst ziet je automatisch als 'ondernemer voor de btw'. Heb je als particulier zonnepanelen gekocht met een opwekvermogen lager dan 15.000 Wattpiek? Dan val je onder de registratiedrempel en ben je niet verplicht om je te registrereren bij de Belastingdienst. Je kunt in dat geval dan geen btw-teruggave krijgen. Om de btw teruggave te krijgen, ben je verplicht je aan te melden bij de Belastingdienst.

Registratie en btw teruggave
Na registratie bij de Belastingdienst ontvang je een btw-nummer zodat je btw-aangifte kunt doen. Gebruik ons btw-stappenplan voor hulp bij het registreren bij de Belastingdienst, terugvragen van de btw en het doorgeven van het rekeningnummer. Dit hulpmiddel is alleen geschikt voor particulieren die door de aanschaf van zonnepanelen ondernemer worden voor de btw. Het stappenplan is niet bedoeld voor mensen die al ondernemer zijn of voor VvE's.

Beantwoord je een van de vragen met nee?

Je bent al ondernemer
Als je bij de Belastingdienst al bekend bent als 'ondernemer voor de btw' of namens de VvE handelt, dan kan de aanschaf van zonnepanelen op termijn fiscaal en administratief ongunstig uitpakken. Het is verstandig om je vooraf hierover te laten adviseren door een btw-specialist.

Je levert niet terug
Verbruik je direct zelf alle opgewekte energie en lever je nooit terug aan het net? Dan word je geen ondernemer voor de btw. Je kunt dan de btw over aanschaf, installatie en onderhoud niet in aftrek brengen. 

Aandachtspunten

 • Factuur
  Alleen degene op wiens naam de energienota staat, kan zich aanmelden als ondernemer voor de zonnepanelen. Bij een is dat voldoende. Als de zonnepanelen geen deel uitmaken van de huwelijksgoederengemeenschap, dan moet de factuur voor de zonnepanelen op dezelfde naam staan als van degene op wiens naam de energienota is gesteld. Wie de nota feitelijk heeft betaald, is niet van belang.
 • Ondernemer voor de inkomstenbelasting
  Door het btw-ondernemerschap ben je niet automatisch ook 'ondernemer voor de inkomstenbelasting' en kun je je ook niet registeren bij de Kamer van Koophandel. Als je wilt weten wanneer de Belastingdienst je wel als 'ondernemer voor de inkomstenbelasting' bestempelt, kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst
 • Kleine ondernemersregeling (KOR)
  Met ingang van 1 januari 2020 geldt de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR). Voor de toepassing van deze regeling wordt er niet gekeken naar de hoogte van de verschuldigde btw, maar geldt er een vrijstelling voor btw- ondernemingen met een omzet tot € 20.000. Zonnepaneelhouders die al een ontheffing voor de administratieve verplichtingen hebben of geen btw-aangifte hoeven te doen, zijn automatisch aangemeld voor de nieuwe KOR per 1 januari 2020. Deze mensen hebben daarover eind 2019 bericht gehad van de Belastingdienst. Daarna kunnen zij op elk gewenst moment afzien van de KOR (bijvoorbeeld bij een extra aanschaf van zonnepanelen of bij de start van een andere ondernemingsactiviteit). Na keuze voor deze afmelding om de KOR niet meer toe te passen, geldt wel een termijn van drie jaar waarin niet kan worden gekozen voor de KOR. Dat betekent dat je in die periode wel periodiek de btw-aangifte moet indienen en het jaarforfait aan verschuldigde btw moet afdragen. De keuze om de KOR niet meer toe te passen, kan dus wel fiscaal nadelige gevolgen hebben.
 • Eerste aankoop na 2020
  Kocht je na 1 januari 2020 voor het eerst zonnepanelen? Dan kun je je aanmelden bij de Belastingdienst en krijg je eenmalig een aangifte uitgereikt. Je moet dan wel direct bij aanmelding kiezen voor toepassing van de KOR per 1 januari van het opvolgende jaar. 
 • Herzieningsregeling
  Ben je ondernemer voor de btw geworden door aanschaf van niet-geïntegreerde zonnepanelen met een hogere aanschafprijs dan € 14.404 (inclusief btw) en heb je de btw daarover (meer dan € 2.500) teruggevraagd? Dan krijg je te maken met de herzieningsregeling als je meteen een beroep doet op de nieuwe KOR. Dat houdt in dat je mogelijk een deel van de afgetrokken btw weer aan de Belastingdienst moet terugbetalen. Het kan verstandig zijn om voor de periode van 5 jaar niet te kiezen voor de KOR. Raadpleeg een fiscaal adviseur om inzicht te krijgen in de fiscale gevolgen. Let op! Ook in 2023 geldt de herzieningsregeling als je in 2022 meer dan € 2.500 btw in aftrek hebt gebracht en per 1 januari 2023 opteert voor de KOR. Kies je niet voor de KOR, dan zul je periodiek aangifte moeten doen en de verschuldigde btw over de teruglevering ('het forfait') moeten afdragen. Met ingang van 1 januari 2023 geldt een 0 % btw-tarief voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dat verlaagde tarief geldt niet voor de (terug)levering van energie. 

Hoe nu verder?

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube