Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Tijdens hevige regenval stroomt het rioolwater mijn huis in. Wat kan er mis zijn?

Om te voorkomen dat wateroverlast in de woning optreedt bij hevige regenval, hebben de meeste woningen een ontlastput of keerklep. Een ontlastput zit op de plek waar de leidingen van de binnenriolering en het hemelwater bij elkaar komen. Vaak zit de ontlastput in of onder aan de regenpijp. Een keerklep zit tussen de huisriolering en het regenwatergedeelte op een plek die goed bereikbaar is.

Heb je géén keerklep of ontlastput, laat dan één of meerdere ontlastputten bij de regenwaterafvoer aanleggen om overstroming te voorkomen. Heb je ondanks een keerklep of ontlastput toch last van overstromingen? Controleer dan of ze vervuild of verstopt zijn en maak ze schoon.


Afbeelding: werking keerklep

Aandachtspunten

  • Een overstromende riolering gebeurt alleen bij een gemengd rioolstelsel. Het regenwater en afvalwater uit de woning wordt dan gemengd afgevoerd. Tegenwoordig worden gemengde rioolstelsels steeds vaker vervangen door een gescheiden rioolstelsel met een aparte afvoer van regenwater. Bij een gescheiden rioolstelsel is een ontlastput niet nodig voor een 
  • De aanleg van een ontlastput is vereist volgens de NEN 3215 normering voor riolering. Elke hemelwaterafvoer moet volgens die norm vanaf 1 januari 2009 een ontlastput hebben bij aansluiting op een buitenriolering. Helaas is de NEN 3125 géén wettelijke eis. Het Bouwbesluit verwijst naar deze norm, maar niet naar het artikel waarin de ontlastput verplicht is gesteld. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube