Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Waar moet ik rekening mee houden bij de overgang van VR naar HR-ketels in ons appartementencomplex?

Het belangrijkste aandachtspunt bij de overgang van VR- naar HR-ketels is de . Een collectief rookgasafvoersysteem dat gebouwd is voor VR-ketels is niet geschikt voor een HR-ketel. Het combineren van VR- en HR-ketels kan leiden tot onveilige situaties.

Rookgaskanaal

Voor het plaatsen van een HR-ketel moet het rookgaskanaal worden aangepast. Doordat de warmte uit rookgas van een HR-ketel extra wordt benut is de temperatuur van het rookgas lager. Hierdoor condenseert het vocht uit het rookgas in het rookgaskanaal. Het vocht wat hierdoor ontstaat moet worden afgevoerd. Hiervoor moet een voorziening aanwezig zijn, bijvoorbeeld een aansluiting op de riolering vanuit het rookgaskanaal.

Daarnaast is dit vocht zuur. De dunne metalen afvoerkanalen, die bij VR-ketels vaak werden toegepast, worden aangetast. 

Luchttoevoer

Een HR-ketel is een gesloten toestel. Om te branden moet lucht direct van buiten worden aangevoerd. Meestel gebeurt dit ook via het rookgaskanaal. Een gezamelijk rookgaskanaal, geschikt voor VR-ketels, is hier niet op ingericht. 

Drukverschil

Rookgas van een HR-ketel stijgt door de lagere temperatuur minder makkelijk op in vergelijking met rookgas van een VR-ketel. Soms heeft een HR-ketel een ventilator om de rookgas uit het rookgaskanaal te laten opstijgen. Hierdoor ontstaan drukverschillen in het kanaal, waardoor de rookgassen terug kunnen stromen in de appartementen. 

Advies

De mogelijkheden om een nieuwe rookgasafvoer aan te leggen voor HR-ketels zijn per situatie verschillend. Als het kanaal bijvoorbeeld groot genoeg is kunnen één of meerdere afvoerkanalen in het bestaande kanaal geplaatst worden. Laat je goed adviseren door een ervaren adviesbureau of installateur. Vraag advies bij het bedrijf dat het huidige afvoersysteem heeft aangelegd of bij de fabrikant van de materialen die zijn gebruikt.

Aandachtspunten

  • Een collectief rookgasafvoersysteem wordt ook wel CLV (Collectief luchttoevoer en Verbrandingsgasafvoersysteem) genoemd. 
  • Op 25 september 2015 is het Europese energielabel ingevoerd voor cv-ketels. Cv-ketels met label C mogen vanaf die datum niet meer worden geproduceerd. VR-ketels vallen onder label C. 
    Het is alleen toegestaan om een VR-ketel te plaatsen als het onmogelijk is om een HR-ketel te plaatsen. Dat geldt dan met name voor appartementencomplexen. 
  • VR-ketels zullen door invoer van dit label steeds minder leverbaar zijn. Voor een VvE is het daarom aan te bevelen om aanpassing van de rookgaskanalen te overwegen. Dat betekent dan wel dat alle bewoners gelijk moeten overstappen naar een HR-ketel. 
  • Ook is het het overwegen waard om na te denken over duurzamere alternatieven voor een (aard)gas gestookte cv-ketels. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen, of collectieve systemen voor het hele gebouw.
  • Het is aan te raden meerdere partijen te betrekken voor een degelijk advies. Kijk daarbij naar de kosten op korte én lange termijn.
  • Een collectief rookgasafvoersysteem gaat circa 20 jaar mee. Houd in het Meerjarenonderhoudsplan rekening met vervanging.

Hoe nu verder

  • Handreiking en infoblad gemeenschappelijke rookgasafvoeren (Informatie van rijksoverheid)
  • Win advies in bij ketelfabrikanten of fabrikanten van rookgasafvoersystemen
  • Kwaliteitseisen voor het plaatsen van HR ketels van Techniek Nederland

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube