Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Mijn installateur wil in mijn appartement geen nieuwe HR-ketel plaatsen. Wat kan het probleem zijn?

Als jouw installateur geen HR-ketel wil plaatsen heeft dat waarschijnlijk te maken met het gezamenlijke in het appartementencomplex dat niet geschikt is voor HR-ketels.

Soms kan het zijn dat de installateur geen verantwoordelijkheid wil nemen om de cv-ketel aan te sluiten op een afvoersysteem waarvan niet duidelijk is hoe lang deze nog mee gaat. Vanaf 1 april 2023 moeten installateurs die werkzaamheden aan gastoestellen uitvoeren verplicht ReplaceWithServiceCall(5948,'Actualiteit');gecertificeerd zijn.

Rookgaskanaal

In het verleden zijn in appartementsgebouwen vaak VR-ketels geplaatst. De gezamelijke rookgaskanalen zijn hierop afgestemd.

Voor het plaatsen van een HR-ketel moet het rookgaskanaal worden aangepast. Doordat de warmte uit rookgas van een HR-ketel extra wordt benut is de temperatuur van rookgas lager. Hierdoor condenseert het vocht uit rookgas in het rookgaskanaal. Het vocht wat hierdoor ontstaat moet worden afgevoerd. Hiervoor moet een voorziening aanwezig zijn, bijvoorbeeld een aansluiting op de riolering vanuit het rookgaskanaal.

Daarnaast is dit vocht zuur. De dunne metalen afvoerkanalen, die bij VR-ketels vaak werden toegepast, worden aangetast. 

Luchttoevoer

Een HR-ketel is een gesloten toestel. Om te branden moet lucht direct van buiten worden aangevoerd. Meestel gebeurt dit ook via het rookgaskanaal. Een gezamelijk rookgaskanaal, geschikt voor VR-ketels is hier niet op ingericht. 

Drukverschil

Rookgas van een HR-ketel stijgt door de lagere temperatuur in vergelijk met rookgas van een VR-ketel minder makkelijk op. Soms heeft een HR-ketel een ventilator om rookgas uit het rookgaskanaal te laten opstijgen. Hierdoor ontstaan drukverschillen in het kanaal, waardoor de rookgassen soms terug kunnen stromen in de appartementen. Om die reden is het af te raden om HR-ketels en VR-ketels samen op één kanaal aan te sluiten. 

Aandachtspunten

 • Op 25 september 2015 is het Europese energielabel ingevoerd voor cv-ketels. Cv-ketels met label C mogen vanaf die datum niet meer worden geproduceerd. VR-ketels vallen onder label C.
  Het is alleen toegestaan om een VR-ketel te plaatsen als het onmogelijk is om een HR-ketel te plaatsen. Dat geldt dan met name voor appartementencomplexen. 
 • VR-ketels zullen door invoer van dit label steeds minder leverbaar zijn. Voor een VvE is het daarom aan te bevelen om aanpassing van de rookgaskanalen te overwegen. Dat betekent dan wel dat alle bewoners gelijk moeten overstappen naar een HR-ketel. 
 • Je kunt ook nadenken over duurzamere alternatieven voor een (aard)gas gestookte cv-ketel. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen, of collectieve systemen voor het hele gebouw.
 • Indien de installateur de nieuwe cv-ketel niet wil plaatsen vanwege de onduidelijkheid over de kwaliteit van het afvoersysteem wordt wel gesteld dat het afvoersysteem eerst gecertificeerd of gekeurd moet worden. Dat is echter niet mogelijk, omdat er geen certificering en keuring bestaat van bestaande afvoersystemen die kan vaststellen hoe lang het afvoersysteem nog mee gaat. Het beste kan gekeken worden naar de leeftijd van het afvoersysteem. Deze gaan ongeveer 20 jaar mee en moeten daarna vervangen worden om veilig te kunnen functioneren. Het is raadzaam de VvE te vragen om een plan te maken voor het tijdig vervangen van het afvoersysteem en de leden te informeren over hoe om te gaan met het vervangen van hun cv-ketel. Daarvoor is het handig dat de VvE een overzicht heeft van de gebruikte cv-ketels en hoe aan te sluiten op het gebruikte afvoersysteem. 

Hoe nu verder

 • Handreiking en infoblad gemeenschappelijke rookgasafvoeren (Informatie van rijksoverheid op omgevingsweb)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube