Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Waarom willen leveranciers van zonnepanelen geen zonnepanelen plaatsen op een plat dak van PVC?

Zonnepanelen op een plat dak van PVC vragen om een andere manier van installeren dan bij een dak van  of dakbedekking van synthetisch rubber (EPDM). Dat is nodig om verschuiving van de panelen of lekkages te voorkomen.

Verschuiven voorkomen

Een PVC dak is veel gladder dan een dak met bitumen of EPDM-folie. Zonnepanelen zitten op een frame en dat staat los op het dak. Door ballast zoals betontegels blijft het frame op zijn plek. Dit werkt minder goed op een glad oppervlak, zeker als het voor het afvoeren van water licht hellend is. De kans is dan groot dat de panelen verschuiven.

De standaardoplossing, het plaatsen van rubbertegels onder de constructie, werkt onvoldoende. Bovendien tasten de rubbertegels het PVC aan, waardoor er een lekkage kan ontstaan. Andere beschermingstegels en meer ballasttegels zijn dan nodig. Op een PVC dak met grind verschuiven de panelen minder snel. In dat geval kunnen voor PVC geschikte beschermingstegels gebruikt worden.

Geïsoleerd dak beschermen

Na verloop van tijd wordt PVC harder. Door het gewicht van de panelen kunnen de randen van een frame door het PVC in het onderliggende isolatiemateriaal zakken. Hierdoor ontstaat lekkage. Dit risico is groter als tegen het verschuiven meer ballast is geplaatst.

Bij een bitumendak of EPDM-folie is het risico op doorzakken kleiner. Deze materialen zijn meer flexibel, ook op langere termijn. Bij bitumen of EPDM-dakbedekking is alleen bij zacht isolatiemateriaal een risico dat het frame van de zonnepanelen door de dakbedekking zakt en lekkage veroorzaakt.

Aandachtspunten

  • Zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. Het is onwenselijk om ze tijdens de levensduur te verplaatsten en opnieuw aan te sluiten. Vraag bij een dakdekker naar de conditie van de dakbedekking. Vernieuw zo nodig de dakbedekking zodat deze nog 25 jaar mee kan.
  • Er bestaan ook montagesystemen waarbij zonnepanelen op een PVC dak worden geschroefd. Deze constructie wordt alleen aanbevolen wanneer de dakbedekking relatief nieuw is (maximaal 5 jaar oud).

Hoe nu verder

  • Verduurzamen met zonnepanelen (e-book)
  • Vraag bij bedrijven die zonnepanelen op PVC daken plaatsen in hoeverre zij garantie geven op eventuele lekkage.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube