Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat gebeurt er aan het eind van de looptijd met mijn aflossingsvrije hypotheek?

Meestal neemt de geldverstrekker tenminste 6 maanden voor de einddatum contact met je op. Hij wijst je op het aflopen van de  en vraagt naar het vervolg. Ga je de hypotheek in een keer aflossen of wil je de hypotheek verlengen of een nieuwe hypotheek afsluiten? Een automatische verlenging door de geldverstrekker is inmiddels niet meer gebruikelijk. 

Nieuwe hypotheek

Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten (of verlengen), bekijkt de hypotheekadviseur of je aan de huidige hypotheekregels voldoet. Daarbij spelen het inkomen, de  van de woning en eventuele andere leningen een rol. Ga je binnen 10 jaar met pensioen, dan is jouw pensioeninkomen hierbij ook belangrijk. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je weer een hypotheek kunt krijgen. Ook al heb je de lopende hypotheek altijd zonder problemen betaald. Reden te meer om tijdig te onderzoeken welke mogelijkheden je hebt. 

Vervroegd verlengen

Als je de hypotheek wilt verlengen, kun je ook al eerder stappen nemen. Veel geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om de looptijd van de hypotheek al eerder te verlengen. Bijvoorbeeld vanaf 10 jaar voor het formele eindmoment. Ook dan wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Een vervroegde verlenging kan je rust en zekerheid geven. Informeer naar de mogelijkheden bij je geldverstrekker of hypotheekadviseur. 

Aandachtspunten

  • Geldverstrekkers benaderen pro-actief alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek om eventuele knelpunten in kaart te brengen en te bespreken welke mogelijkheden er zijn om de situatie te verbeteren. Bijvoorbeeld (gedeeltelijke) omzetting naar een hypotheek met maandelijkse aflossing. 
  • Houd ook zelf de einddatum in de gaten. Je vindt de einddatum terug in de hypotheekvoorwaarden of hypotheekofferte. 
  • Bekijk tenminste 10 jaar voor de einddatum hoe je er voor staat. Heb je voldoende pensioeninkomen om de hypotheek op te brengen of kun je beter alvast beginnen met aflossen? Onze Aflossingsvrije hypotheekscan kan je hierbij helpen.
  • Je recht op hypotheekrenteaftrek vervalt in 2031 of daarna. Het moment is afhankelijk van de oorspronkelijke startdatum van de hypotheek. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube