Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat is de oorzaak van de bruine vlekken op het schilderwerk van mijn hardhouten kozijnen in de woning?

De kozijnen met de bruine vlekken zijn waarschijnlijk gemaakt van de houtsoort merbau. Merbau bevat van zichzelf bruine kleurstoffen die onder invloed van water zichtbaar worden. Dit wordt uitbloeden genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld verf op waterbasis (watergedragen acrylaatverf) gebruikt, kan dat bruine vlekken opleveren. Maar de bruine vlekken kunnen ook komen, doordat het merbau onbehandeld of onvoldoende is afgewerkt en is blootgesteld aan regenwater. Dit zie je vooral op de plekken waar het slot en de scharnieren zijn aangebracht.

Vlekken verwijderen

De vlekken kun je verwijderen met een lauwe ammoniakoplossing. Na verloop van tijd verdwijnen aan zon, regen en wind blootgestelde vlekken vanzelf. Dit komt omdat de kleurstoffen op een gegeven moment uit het hout verdwenen zijn en de vervuiling eraf geregend is.

Vlekken voorkomen

Uitbloeden voorkom je door twee lagen oplosmiddelhoudende verf - alkydharsverf te gebruiken. Een beroepsschilder mag vanwege arbowetgeving binnenshuis alleen met watergedragen verf schilderen. Laat merbau dus nooit onbehandeld aanleveren.

Aandachtspunten

  • Bescherm tijdens de bouw merbau goed tegen weersinvloeden en werk eventuele beschadigingen snel bij met alkydharsverf. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube