Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat kan ik doen tegen een naheffingsaanslag omzetbelasting?

De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag op omdat je niet (tijdig) de btw- kwartaalaangifte hebt ingediend. In deze situatie schat de Belastingdienst de verschuldigde btw en brengt dit bedrag via de naheffingsaanslag in rekening. Deze schatting is meestal aan de ruime kant.

Om te voorkomen dat je deze hoge aanslag moet betalen, moet je binnen 6 weken na dagtekening van de naheffingsaanslag bezwaar aantekenen bij de Belastingdienst. Om je daarbij te helpen hebben we een stappenplan naheffingsaanslag btw opgesteld. Dit stappenplan is alleen bedoeld voor consumenten die door het eigendom van zonnepanelen ondernemer zijn geworden voor de btw, en die in een voorafgaand jaar de btw-teruggave hebben ontvangen. Het maximale opwekvermogen van de zonnepanelen mag 15.000 Wattpiek (Wp) per jaar zijn.

 

Let op: 2023 btw 0% tarief

  • Met ingang van 1 januari 2023 vervalt voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen het btw teruggave belang voor veel huishoudens. Dat komt doordat per die datum geen btw meer verschuldigd is over dergelijke werkzaamheden en leveringen. Alleen voor huishoudens die een nieuwbouwwoning aanschaffen met daarop  geldt nog het 21% btw tarief. Deze huishoudens kunnen met het btw stappenplan de btw teruggave regelen en daarbij rekening houden met het verzoek om toepassing van de KOR.
  • Voor de levering en installatie van zonnepanelen geldt het 0% btw tarief. Dat is niet het geval voor de btw die je verschuldigd bent over de teruggeleverde energie. Koop je in 2022 de zonnepanelen en trek je de btw af, dan is het wel verstandig om ook te kiezen voor de KOR. Doe je dat niet, dan blijf je aangifteplichtig voor de btw en moet je het btw forfait per jaar blijven afdragen.  

Aandachtspunten

  • Ben je vergeten om de aangifte btw / omzetbelasting op tijd in te dienen en had je dat wel moeten doen? De kans is dan groot dat de Belastingdienst in de bezwaarprocedure de naheffingsaanslag zal verlagen. Wat vaak wel blijft staan is het bedrag aan verschuldigde btw en de boete omdat je niet op tijd aangifte hebt gedaan.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube