Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de (fiscale) gevolgen wanneer iemand tijdelijk komt inwonen?

Als je iemand tijdelijk in huis neemt en deze persoon schrijft zich in op jouw adres, dan heeft dat vaak fiscale gevolgen voor: 

  • De gemeentelijke heffingen (zoals de afvalstoffenheffing)
  • De heffingen van het waterschap (zuiveringsheffing)

Bij deze heffingen bestaat onderscheid tussen éénpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens. Eénpersoonshuishoudens betalen 1 vervuilingseenheid, meerpersoonshuishoudens betalen 3 vervuilingseenheden. Dit is ook het geval als er sprake is van een huishouden dat uit 2 personen bestaat. Woonde je eerst alleen en nu met 2 personen dan ga je dus 3 vervuilingseenheden betalen en gaan deze heffingen omhoog.

Kind komt weer thuis wonen

Komt een meerderjarig kind weer thuis wonen, dan zijn de gevolgen vaak hetzelfde als wanneer iemand anders komt inwonen. Is er één ouder, dan ontstaat door het inwonen een meerpersoonshuishouden. Hierdoor wordt de  hoger. Ook kan het inwonen van een kind gevolgen hebben voor toeslagen of andere uitkeringen.

Is een kind 27 jaar of ouder, dan wordt het kind  als hij aan de eisen voldoet. Dat kan bijvoorbeeld gunstig zijn wanneer het kind mantelzorger van de ouder is. Je kunt maar één fiscaal partner tegelijk hebben. Zijn beide ouders nog fiscaal partner van elkaar dan kan het kind geen fiscaal partner worden met één van de ouders.

Verhuren

Woont een ander niet alleen bij je in, maar verhuur je een gedeelte van de woning aan deze persoon, dan gaan andere fiscale gevolgen mogelijk een rol spelen. Verhuur je een onzelfstandig gedeelte van de woning, dan is de kamerverhuurvrijstelling van toepassing, als de totale huurprijs per jaar niet meer bedraagt dan € 5.998 (2024). De huur van die kamer is dan niet belast. Is de totale huurprijs per jaar hoger dan de kamerverhuurvrijstelling, dan valt het verhuurde gedeelte van jouw woning en het daaraan toe te rekenen gedeelte van de  in .

Aandachtspunten

Naast genoemde fiscale gevolgen kunnen ook andere gevolgen van toepassing zijn. Dat is sterk afhankelijk van het soort inkomen dat je hebt en hoe hoog je inkomen is. Neem je iemand in huis met een eigen inkomen, dan kan dit ook gevolgen hebben voor:

  • Het recht op toeslagen. Meer informatie hierover kun je verkrijgen bij de Belastingdienst/Toeslagen.
  • Het recht op een bijstandsuitkering of tegemoetkoming WMO. Voor meer informatie neem contact op met de gemeente.
  • Het recht op de hoogte van de AOW-uitkering. Meer informatie hierover kun je lezen op de site van de Sociale Verzekeringsbank.
  • De opstal-, inboedel, en aansprakelijkheidsverzekering. Kijk goed in de verzekeringsvoorwaarden of je moet melden aan je verzekeraar dat je iemand in huis neemt.

Voor het in huis nemen van logés heb je geen toestemming nodig van je geldverstrekker. Ga je (een deel van) je woning verhuren? Dan heb je wel toestemming nodig.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube