Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de voordelen van lucht- en vuilafscheiders in mijn cv-installatie

Voordelen luchtafscheider

• Minder vervuiling van het cv-water
    Veel lucht in de cv-installatie veroorzaakt corrosie, waardoor het cv-water vervuilt.
  • Energiebesparing door betere warmteoverdracht
    Door het aanbrengen van een  gaat het rendement van de cv-installatie met zo’n 6 % omhoog. Je bespaart hiermee ongeveer 100 m3 gas per jaar. Met een gemiddelde gasprijs* scheelt dat zo’n € 120 per jaar.
    Lucht in de cv-installatie zorgt ervoor dat de warmte minder goed wordt overgedragen. Lucht kan er ook voor zorgen dat radiatoren deels of helemaal niet warm worden. Voorkom dit door regelmatig te ontluchten. Een luchtafscheider doet dit automatisch.
  • Minder hinderlijke geluiden
    Lucht in de cv-installatie zorgt voor hinderlijke geluiden als tikkende leidingen en borrelende geluiden.

Voordelen vuilafscheider

• Energiebesparing door betere warmteoverdracht
    Door het aanbrengen van een  bespaar je 7 á 8 % op het gasverbruik. Je bespaart hiermee ongeveer 115 m3 gas. Met een gemiddelde gasprijs* scheelt dat ongeveer € 138 per jaar.
    Door het vuil in het cv-water wordt de warmte van de cv-installatie minder goed overgedragen. Een vuilafscheider filtert vuil eruit. Deze vervuiling bestaat voor een groot deel uit roest (magnetiet genoemd) van de metalen onderdelen van de installatie en voor een deel uit kalk.
    Vervuild cv-water ziet er zwart uit. Hoe zwarter het water, hoe meer vuil er in zit.
  • Minder onderhoud
    Op termijn zorgt vervuiling ervoor dat componenten van de cv-installatie verstopt raken en eerder vervangen moeten worden. Moderne componenten zijn daar extra gevoelig voor. Een vuilafscheider zorgt dus voor een langere levensduur van de cv-installatie.

*Omdat de energieprijzen  per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,20 per m3 gas.

Aandachtspunten

• Als je merkt dat je de installatie vaak moet ontluchten, is er extra reden om de cv-installatie uit te rusten met een automatische ontluchter of een luchtafscheider.
  • Als je de cv-installatie regelmatig moet bijvullen, is het verstandig een installateur in te schakelen die kan kijken of er lekkages in het systeem zitten.
  • Gecombineerde lucht- en vuilafscheiders zijn ook verkrijgbaar.
  • De prijs van een luchtafscheider en een vuilafscheider ligt tussen de € 75 en € 150 (exclusief montage). Het beste kun je ze laten aanbrengen bij een reguliere onderhoudsbeurt van de cv-installatie, omdat je dan geen extra voorrijkosten hoeft te betalen.
    Door de besparing verdien je dit apparaat binnen 2 tot 4 jaar terug.

Hoe nu verder

•  (KlusBeter.nl)
  •  (KlusBeter.nl)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

• facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube