VvEContact
BackEnergierekening

Energietarieven

Miljoenen huishoudens hebben te maken met gestegen energieprijzen. Wat wordt hier aan gedaan en hoe ontwikkelt zich dit verder? Het laatste nieuws vind je hier.

vrouw zit tegen de vensterbank met papierwerk

Update 2/1/2023: Vanaf januari 2023 geldt een prijsplafond voor alle huishoudens om zo de stijgende energierekening betaalbaar te houden. Het kabinet wil huishoudens met een gemiddeld energieverbruik van 1.200 m3 voor gas en 2.900 kWh voor elektra een aangepaste prijs laten betalen. Lees meer over het prijsplafond

Wat is er aan de hand?

De energieprijzen zijn wereldwijd ontzettend hard gestegen de afgelopen maanden. Door weinig reserves en beperkte nieuwe gasaanvoer, werd de vraag naar gas groot en ging de prijs stijgen. Gascentrales zijn ook nodig om elektriciteit op te wekken. In Europa wekken we nog niet genoeg duurzame energie op om aan de steeds groter wordende vraag naar elektra (door bijv. elektrische auto’s en warmtepompen) te voldoen. Daarom steeg ook de prijs van elektriciteit. Zolang de productie van elektriciteit door gasgestookte centrales nodig is, beweegt de elektriciteitsprijs mee met de gasprijs en zal een hoge gasprijs ook leiden tot een hoge elektriciteitsprijs.

De prijsstijging raakt met name huishoudens met variabele tarieven en huishoudens waarbij het vaste energiecontract afloopt en daardoor automatisch op variabel tarief overgaan. Zolang het vaste contract de einddatum nog niet heeft bereikt, merk je nog niets van de prijsstijgingen. Zit je op variabel tarief? Dan voel je de prijsstijging direct in je portemonnee.

Geen energiecontracten beschikbaar

Vanwege de extreem hoge inkoopprijzen voor energie kunnen leveranciers nieuwe klanten op dit moment geen aanbieding doen. Zowel op grote vergelijkingswebsites, als direct bij de energieleveranciers zelf, worden (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven.  

Ben je op zoek naar een vast energiecontract? Kijk dan regelmatig op onze Energievergelijker. Zodra er weer contracten beschikbaar zijn, kun je die hier terugvinden. Je kunt je ook alvast inschrijven voor onze Collectieve Inkoop Energie. Zodra we weer een veiling kunnen organiseren, brengen we je hiervan op de hoogte.

Sinds 28 september 2022 heeft het kabinet in de Miljoenennota van 2023 een prijsplafond voor energietarieven voorgesteld. Met een prijsplafond wil het kabinet alle huishoudens helpen de hoge energierekening betaalbaar te houden. Vanaf 1 november 2022 moet dit al voor verlichting zorgen. Deze tijdelijke maatregel loopt door tot eind 2023. Wanneer door het kabinet gekozen wordt voor een tijdelijk prijsplafond voor de energietarieven komend jaar, zal de voorgestelde verlaging van de energiebelasting niet doorgaan.

Veelgestelde vragen

Tags

FinanciënThinkVerduurzamenVerduurzamen-Energieprijzen

Lees meer

Dit moet je weten over het prijsplafondCompensatie stijgende energielastenVoorschot energierekening: 7 vragenBespaar energie met deze tips

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve inkoop zonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube