Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOverstappen van energiel...

Energie vergelijken, waar let je op?

Het vergelijken van energiecontracten kan lastig zijn. Bijvoorbeeld doordat energieleveranciers de tarieven verschillend beschrijven. Hoe kun je het beste energie vergelijken? Wij geven aan waar je op moet letten.

vrouw aan tafel achter de ipad
man op ipad vrouw kijkt mee

Vind het voordeligste contract voor jou met de Energievergelijker

Wil je overstappen van energieleverancier? Vergelijk makkelijk actuele aanbiedingen voor energiecontracten via onze Energievergelijker.

Makkelijk en snel
Ontdek gelijk hoeveel je bespaart
Je kunt direct overstappen
Vergelijk energie en bespaar

Energie vergelijken

Met een energievergelijker kun je snel en makkelijk energieleveranciers vergelijken, voor zowel een vast, variabel als dynamisch energiecontract. Vul je adresgegevens, energieverbruik en eventueel het aantal zonnepanelen in. De aanbiedingen en besparingen zijn altijd gebaseerd op jouw werkelijke verbruik en voorkeuren. Check je gemiddelde verbruik van stroom en gas en waar nodig de hoeveelheid opgewekte energie van je zonnepanelen en kijk wat de beste energiedeal is voor jou.

Energiecontracten vergelijken 

Je kunt energie vergelijken van verschillende energieleveranciers. Dit kan zowel voor variabele, dynamische als voor vaste contracten.

Variabel energiecontract

Een variabel contract is een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Variabele energietarieven veranderen minimaal twee keer per jaar en soms vaker. Dit verschilt per energieleverancier. 

Lees meer over een variabel contract

Vast energiecontract

Een vast contract sluit je af voor bepaalde tijd met vaste tarieven. Bij vaste energiecontracten kun je niet zomaar overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Zeg je een vast contract eerder op dan de einddatum, dan betaal je voor de resterende looptijd een opzegvergoeding. Let op: sinds juni 2023 zijn de regels rondom de opzegvergoeding veranderd waardoor deze mogelijk hoger uitvalt.

Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract zijn de prijzen voor gas en elektra flexibel. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Er gelden ieder uur andere stroomtarieven. Voor gas wordt de prijs vastgesteld voor 6.00 uur vandaag tot de volgende ochtend 6.00 uur.

Lees meer over een dynamische energiecontract

Energietarieven vergelijken

Energieleveranciers concurreren met elkaar voor de beste deal. Ze willen allemaal graag de goedkoopste energieleverancier zijn. De focus ligt vaak op het werven van nieuwe klanten in plaats van het behouden van huidige klanten. Energieleveranciers stunten met exclusieve deals zoals een welkomstkorting. Daarom werkt overstappen van je huidige energieleverancier naar een nieuwe leverancier vaak goed. Het is verstandig om onafhankelijk energie te vergelijken met een energievergelijker. Let hier op als je energie gaat vergelijken:

Kale energietarieven 

Er zijn vier basisonderdelen in een energiecontract waar een energieleverancier korting op kan geven:

  • Kaal tarief per verbruikte kWh elektriciteit (excl. btw en energiebelasting)
  • Kaal tarief per verbruikte kuub gas (excl. btw. en energiebelasting)
  • Vaste leveringskosten voor elektriciteit
  • Vaste leveringskosten voor gas

De kale energietarieven zijn vaak bedragen in centen, bijvoorbeeld 13 cent per kWh. De vaste leveringskosten (ook wel administratieve kosten) zijn kosten op jaarbasis. Deze zijn tussen de € 140 en € 250 per jaar voor stroom en gas samen. Alle andere kosten op je energierekening, zoals belastingen en netbeheerskosten, zijn vastgelegd door de overheid. Daar kan de energieleverancier niets aan veranderen. Je kunt dus energie vergelijken op basis van de aangeboden kale tarieven van bovengenoemde onderdelen.

Vergelijk tarieven uit dezelfde periode

Vergelijk altijd nieuwe energiecontracten met dezelfde looptijd met elkaar. Energieprijzen vergelijken van je oude energiecontract geeft een vertekend beeld, bijvoorbeeld door stijgende energieprijzen. Ook de belastingen op gas en netbeheerkosten stijgen ieder jaar. De kans is daarom groot dat de tarieven in het nieuwe energiecontract hoger liggen dan de gemaakte energiekosten in het huidige contract.

Alleen stroom vergelijken

Wil je alleen stroom afnemen, dan kun je ook alleen stroom vergelijken. Er zit verschil tussen grijze stroom en groene stroom. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind -en zonne-energie. Wil je alleen gas afnemen, dan kun je ook alleen gas vergelijken.

Zonne-energie vergelijken

Heb je zonnepanelen, de dan vul je het verbruik en de opgewekte energie van het afgelopen jaar in. Dit is terug te vinden op jaar eind -of jaarafrekening van je huidige leverancier. Heb je de zonnepanelen nog niet lang dan kun je de verwachte opwek voor een jaar invullen.

Veelgestelde vragen energie vergelijken

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Meer over het energiecontract

Alles over overstappen van energieVariabel energiecontractDynamisch energiecontractTerugleverkosten zonnepanelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube