Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSnel energie besparen

Gas besparen

In de winter is je energieverbruik het hoogst. Kun jij wel wat tips gebruiken om gas te besparen? Wij sommen ze voor je op.

vrouw leest boek en zit tegen verwarming

Zo zorg je voor een lager gasverbruik

Je wilt er graag warm bij zitten in de winter. Veel tips heb je al eens gehoord: zet de verwarming standaard een graad lager, pak een extra deken of trek een warme trui aan. Toch zijn er ook veel andere maatregelen waarmee je gas bespaart. Het scheelt je al snel honderden euro's.

1. Makkelijk en snel gas besparen

Er zijn meerdere manieren om makkelijk en snel gas te besparen. Vaak kun je hier gelijk mee beginnen en zitten er weinig kosten aan verbonden.  

Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
Het klinkt misschien als een open deur, maar verwarm alleen de kamers in huis waar je bent. Het is vooral erg zonde om de gang of hal te verwarmen, omdat er warmte verloren gaat via het trapgat naar boven. Draai de radiatoren dicht in ruimtes waar je weinig verblijft. Als je bijvoorbeeld de slaapkamers niet verwarmt, kan dit je al snel een paar tientjes per jaar opleveren.

Korter douchen
Met koud weer is de verleiding groot om langer onder de douche te blijven staan of in bad te gaan. Probeer minder vaak in bad te gaan en maximaal 5 minuten te douchen. Je gasverbruik gaat hierdoor flink naar beneden, want met 20 minuten douchen verbruik je al 1 kuub gas. Installeer voor een paar tientjes ook een waterbesparende douchekop. Als je onder de douche staat merk je weinig verschil, maar het heeft wel een positief effect op je energierekening. 

Zet de thermostaat 's nachts laag
Zet de thermostaat laag als je de deur uit gaat of als je gaat slapen. Zet de temperatuur in ieder geval een uur voordat je gaat slapen naar beneden. Het blijft dan lang genoeg comfortabel in huis. Ook is het slim om de thermostaat niet lager dan 15 graden te zetten, zodat je verwarming niet heel hard hoeft te werken om weer op temperatuur te komen.

Met een klokthermostaat of slimme thermostaat kun je de temperatuur voor meerdere periodes per dag vooraf instellen en tegelijkertijd gas besparen. Zo kun je aangeven dat de temperatuur om 22.00 uur 's avonds automatisch omlaag gaat. Een klokthermostaat kost gemiddeld tussen de € 150 en € 200.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Gordijnen
Waar je in de zomer de gordijnen dicht overdag doet om de warmte buiten te houden, doe je deze in de winter overdag open zodat de zon zorgt voor warmte in huis. Heb je HR glas, dan houd je de warmte nog langer binnen en zul je minder gas verbruiken. HR glas bevat namelijk een coating waardoor de warmte van de zon langer binnen blijft hangen. Maar om de kou buitenshuis te houden is het een goed idee om 's avonds de gordijnen dicht te doen. Voor nog meer comfort kan je overgordijnen aanschaffen, die zijn extra dik. 

Sluit tussendeuren en gebruik deurdrangers
Een deur die open staat zorgt voor extra tocht in huis, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Plaats deurdrangers of -veren, die ervoor zorgen dat een deur automatisch sluit zodra deze geopend is, zodat er geen warmte verloren gaat en je gas kunt besparen. Drangers kosten een paar tientjes.

vrouw aan tafel achter de ipad

Gratis e-book energie besparen

Wil jij ook energie besparen? In het gratis e-book energie besparen vind je tips om snel en goedkoop energie te besparen.   

De belangrijkste informatie bij elkaar gebundeld
Simpele doe-het-zelf tips voor iedereen
Inclusief stappenplan radiatorfolie aanbrengen
Download het gratis e-book

2. Huis verwarmen

Bij een gemiddeld huishouden gaat de helft van de energierekening op aan verwarmingskosten. De rest gaat voornamelijk naar warm water. Koken kost je naar verhouding het minste kuub gas. Hier vind je tips om efficiënt te verwarmen.

Cv-ketel bijvullen en ontluchten
Vul je cv-ketel bij en ontlucht je radiatoren. Wanneer je de verwarming hoort tikken of er water doorheen hoort lopen kan het zijn dat dit niet helemaal op orde is. De lucht in de cv-leidingen zorgt ervoor dat het hete water minder goed door de leidingen loopt. Hierdoor geven verwarmingen minder warmte af. Je ontlucht de verwarming door de ontluchtingsknop met een speciaal sleuteltje open te draaien. Wacht tot alle lucht er uit is en er alleen nog water uitkomt en draai de knop weer dicht. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Koop dan een luchtafscheider. Kosten: tussen de € 75 en € 150 exclusief montage

Zorg voor voldoende luchtstroming radiatoren
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat de lucht voldoende langs de verwarmingselementen kan stromen. Aan de onder- en bovenzijde van de verwarmingselementen moet voldoende ruimte zijn, minimaal 10 cm, om de koude lucht aan de onderkant aan te voeren en de opgewarmde lucht aan de bovenkant de ruimte in te laten stromen. Gordijnen en meubels met onvoldoende ruimte aan de onderkant kun je daarom beter niet voor je verwarming plaatsen. 

Laat je cv-installatie waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator de juiste hoeveelheid warm water krijgt. Een installateur stelt hiervoor het binnenwerk van de radiatorkraan, of het voetventiel per radiator af. Veel cv-installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. Het gevolg: de radiator het dichtstbij de cv-ketel is heel warm, de radiator het verst ervandaan is koud. Waterzijdig inregelen verhoogt je wooncomfort en verlaagt het gasverbruik.

Alles over waterzijdig inregelen

Gebruik boosters
Je kunt de luchtstroming nog verder verbeteren door het plaatsen van boosters. Dit zijn kleine ventilatoren op of onder de verwarmingselementen die er voor zorgen dat de warme lucht zich sneller in de ruimte kan verspreiden. Je hebt wel een stopcontact nodig in de buurt van de verwarming om de boosters op aan te sluiten.

Plaats radiatorfolie
Radiatorfolie breng je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aan. Deze folie weerkaatst de warmtestraling aan de achterkant van de radiator. Gemiddeld levert dit een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie.

Bekijk stappenplan radiatorfolie aanbrengen

Plaats een lucht -en vuilafscheider
Lucht- en vuilafscheiders filteren de lucht en het water in de cv-installatie. Hierdoor werkt de cv-installatie energiezuiniger en gaat deze langer mee. Vraag tijdens een ketelonderhoudsbeurt aan de installateur of de ketel al is voorzien van deze afscheiders. Moet je de cv-installatie geregeld ontluchten? Dan heeft de ketel waarschijnlijk geen lucht- en vuilafscheider.  

Zet de temperatuur van je cv-ketel lager
Normaal gesproken is de temperatuur van het cv-water 70 tot 90 geraden. Als je huis al redelijk geïsoleerd is, is de kans groot dat je huis ook warm blijft bij een temperatuur van 50 graden. Op deze manier gebruik je de cv-ketel zuiniger en kun je direct gas besparen. Tegelijkertijd kun je hiermee testen of je jouw woning op een lagere temperatuur kunt verwarmen.

Plaats een slimme thermostaat
Je kunt er ook voor kiezen om een slimme thermostaat of slimme thermostaatknoppen te plaatsen. Deze knoppen werken samen met een bijbehorende centrale thermostaat en kunnen de cv-ketel apart aansturen. Je bent dan niet meer afhankelijk van de verwarming in de woonkamer waar de kamerthermostaat bepaalt of de verwarming aan of uit gaat.

Maak gebruik van (extra) ruimteverwarming
Je kunt ook gas besparen door alleen individuele ruimtes te verwarmen. Op deze manier is het warm op de plek waar jij op dat moment bent, zonder warmte te verspillen in ruimtes waar niemand aanwezig is.

Lees meer over ruimteverwarming

Vervang je cv-ketel door een hybride warmtepomp

Is je cv-ketel stuk? Overweeg dan om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Vanaf 2026 ben je dit zelfs verplicht*. De verplichting betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

*Omtrent de verplichting is nog veel onduidelijk. Komende maanden moet meer duidelijk worden over wat de uitwerking van deze maatregel is en wat dat betekent voor huiseigenaren. Het is dus nog niet precies aan te geven voor wie en onder welke omstandigheden de verplichting gaat gelden.

Start warmtepompcheck

3. Huis isoleren en ventileren

Besparen op gas is fijn voor je portomonnee en het klimaat, maar vergeet daarbij niet te ventileren. Dit is ook in de winter belangrijk. 

Ventileren
Heb je geen mechanisch ventilatiesysteem, zorg dan voor frisse lucht middels natuurlijke ventilatie. Bijvoorbeeld door de ventilatieroosters open te zetten of kort de ramen open te doen.

Dicht naden en kieren
Dicht naden en kieren met kit of tochtstrips. Dit is een goedkope maatregel en het is gemakkelijk zelf aan te brengen. Denk hierbij ook aan het plaatsen van een brievenbusborstel en een borstel onderaan de deur. Let ook op de naden en kieren bij de vloer, kozijnen en het dak. 

Lees meer over naden en kieren dichten

Isoleer cv-leidingen
Cv-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte of de zolder, verliezen vaak warmte. Isoleer verwarmingsbuizen met buis-isolatie om direct te besparen op gas. Isolatiemateriaal kost een paar euro per strekkende meter. 

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarSeniorenStarterVerduurzamenVerduurzamen-Besparen

Snel energie besparen

Bespaar energie met deze tipsBespaar met ruimteverwarmingIsoleren en ventileren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube