Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSnel energie besparen

Radiatorfolie aanbrengen, zo doe je dat

De warmte van muurradiatoren straalt niet alleen de kamer in, maar ook naar de muur. Zonde, plak daarom radiatorfolie. We leggen uit welke soorten folie er zijn en hoe je het aanbrengt.

De zilverkleurige folie voorkomt dat de warmte uitstraalt naar de muur. Hierdoor blijft de warmte binnen en zijn de kamers sneller op temperatuur. Dit levert volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een energiebesparing op van gemiddeld vijf tot tien kuub gas per vierkante meter radiatorfolie. De hoogte van de besparing hangt af van de mate van isolatie van de woning. Hoe slechter de woning is geïsoleerd, hoe hoger de besparing.

Soorten radiatorfolie

Er zijn twee soorten radiatorfolie verkrijgbaar: standaard- en hoogrendementfolie. De standaard radiatorfolie vermindert de warmtestraling naar de muur tot 75% en de hoogrendementvariant tot 95%. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator.

Stappenplan

Breng de radiatorfolie aan op de muur of direct aan de achterkant van de radiator. Dit laatste is het effectiefst. Maar als een radiator één plaat heeft, moet je de folie op de muur bevestigen. Op die manier bespaar je de meeste energie.

  1. Meet de hoogte en breedte van de radiator.
  2. Knip de folie op maat af. Zorg dat het iets kleiner is dan de radiator, anders is de folie zichtbaar.
  3. Bevestig de folie tussen de radiator en de muur. Laat de folie achter de radiator zakken terwijl je de meest glanzende kant naar de radiator toe houdt. Breng de radiatorfolie aan met dubbelzijdige tape of met sterke magneten.

Aanvullende tips 

Een radiatorventilator verwarmt je huis sneller, maar met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren die je aan de onderkant van de radiator bevestigt. Ze werken alleen als de radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Cv-leidingen in onverwarmde ruimtes (zoals de kruipruimte en de zolder) verliezen warmte. Isoleer de leidingen met buizen van kunststof schuim.

Meer energie besparen

Wil je meer energie besparen, maar heb je nog wat vragen? Lees het antwoord op veelgestelde vragen over energie besparen.

twee mannen en een vrouw in woonkamer aan tafel

E-book energie besparen

Wil jij ook energie besparen? In het e-book energie besparen vind je tips om snel en goedkoop energie te besparen.   

Download het e-book

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-BesparenVerduurzamen-Isoleren

Meer over snel energie besparen

Bespaar energie met deze tipsKieren en naden dichtenBespaar met ruimteverwarming

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube