Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSnel energie besparen

Energie besparen met ruimteverwarming

Je kunt energie besparen door individuele ruimtes te verwarmen. Op deze manier is het lekker warm waar jij bent, zonder dat je warmte verspilt in ruimtes waar dat niet nodig is. Dit scheelt energie en dus kosten. We geven je enkele tips.

Man achter bureau met laptop en ordner.

1. Gebruik infrarood verwarming

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. De warmte wordt gericht afgegeven op objecten of personen, net zoals de zon op een zomerse dag. Een infraroodpaneel is simpel om te installeren en heeft een relatief gering energieverbruik. Het gericht afgeven van de warmte, kan ook een nadeel zijn. Wanneer je bijvoorbeeld achter je bureau aan het werk bent, wordt wel je bovenlijf verwarmd, maar je onderlijf blijft koud, omdat dat gedeelte in de “schaduw” zit.

2. Stel zoneregeling in

Met zoneregeling, verwarm je een ruimte individueel via één centraal verwarmingssysteem. Hiervoor kun je het beste een slimme thermostaatknop en een draadloze thermostaat aanschaffen. Een slimme thermostaatknop, is een knop met een zender. Op het moment dat je de slimme thermostaatknop in een bepaalde ruimte op 19 graden zet, geeft de zender de cv-ketel een seintje, zodat deze aan gaat. De cv-ketel zal op dat moment niet het hele huis verwarmen, maar alleen de benodigde ruimte. Het systeem kun je bedienen via het centrale bedieningssysteem of met je smartphone. 

vrouw aan tafel achter de ipad

Gratis e-book energie besparen

Wil jij ook energie besparen? In het gratis e-book energie besparen vind je tips om snel en goedkoop energie te besparen.   

De belangrijkste informatie bij elkaar gebundeld
Simpele doe-het-zelf tips voor iedereen
Inclusief stappenplan radiatorfolie aanbrengen
Download het gratis e-book

3. Airco om te koelen én te verwarmen

Een airco die zowel kan koelen als verwarmen, wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Om te verwarmen haalt de buitenunit de warmte uit de (buiten)lucht. Deze warmte wordt rechtstreeks afgegeven aan de binnenunit, die de warmte in de ruimte verspreid. Door meerdere binnenunits te koppelen aan een buitenunit kan een airco meerdere ruimtes verwarmen. Je kunt dit eventueel ook combineren met de cv-installatie. Bijvoorbeeld door de begane grondvloer te verwarmen met de cv-installatie (met vloerverwarming) en bijvoorbeeld je thuiswerkruimte/ studieruimte of speelruimte van de kinderen apart te verwarmen met de lucht-lucht warmtepomp.

4. Gebruik natuurlijke warmte

Wanneer het zonnetje schijnt en de temperatuur niet verder oploopt dan 22 à 23 graden, is het verstandig om de gordijnen en vitrages open te doen. De natuurlijke verwarming van de zon zal de ruimtes in huis snel opwarmen, waardoor het binnen behaaglijk warm wordt.

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Besparen

Meer over snel energie besparen

Waterzijdig inregelen: 5 vragenInfraroodverwarmingLage temperatuur verwarmingAlles over warmtepompen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube