Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSnel energie besparen

Snel energie besparen: simpele tips

Wil jij graag energie besparen? Met deze simpele en goedkope energie besparen tips breng je jouw energierekening makkelijk en snel omlaag.

Gezin in de woonkamer.

1. Simpel energie besparen

Er zijn aantal simpele tips om energie te besparen zonder dat het veel geld kost. Hiervoor hoef je alleen je gedrag aan te passen:

 • Warmte door de zon
  Open de gordijnen en gebruik de zon om je huis te verwarmen. Dit is aan te raden met een buitentemperatuur van maximaal 22 à 23 graden. Andersom is het slim om 's avonds de gordijnen te sluiten om de warmte binnen te houden. Let erop dat de gordijnen niet de verwarming bedekken, anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam.
 • Let op sluipverbruik
  Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Bij sommige apparaten is dit zelfs het geval als je ze helemaal uitzet. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om stroom te besparen. Je kunt ook een bespaarstekker plaatsen bij apparaten die je moeilijk helemaal uit kunt zetten. De bespaarstekker schakelt de stand-by stand volledig uit. Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar.
 • Zet de thermostaat lager
  Zet je verwarming lager als je de deur uit gaat of als je gaat slapen. Met een klokthermostaat kun je de temperatuur voor meerdere periodes per dag vooraf instellen en tegelijkertijd energie besparen. Zo kun je aangeven dat de temperatuur om 22.00 uur 's avonds automatisch omlaag gaat. Zet de temperatuur in ieder geval een uur voordat je gaat slapen naar beneden. Het blijft dan lang genoeg comfortabel in huis. Een klokthermostaat kost gemiddeld tussen de € 150 en € 200.
 • Gebruik deurdrangers
  Een deur die open staat zorgt voor extra tocht in huis, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Plaats deurdrangers of -veren, die ervoor zorgen dat een deur automatisch sluit zodra deze geopend is, zodat de warmte niet verdwijnt en je gas kunt besparen. Drangers kosten een paar tientjes. 
 • Energiezuinig thuiswerken
  Sinds de coronacrisis werken steeds meer mensen (gedeeltelijk) thuis. Een vaste computer verbruikt aanzienlijk meer stroom. Met werken op een laptop of tablet kun je stroom besparen. Werk je toch op een vaste computer? Zet dan tijdens een pauze of na werktijd het beeldscherm uit, deze vreet de meeste energie. 

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

2. Kleine energiebesparende maatregelen

Je kunt makkelijk energie besparen in huis met een aantal kleine energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen kosten weinig geld en kun je vaak zelf uitvoeren:

 • Ledlampen
  Vervang voor een paar euro alle gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee. Een goedkope manier om snel energie te besparen.
 • Bewegingsmelder
  Een bewegingsmelder bevat een sensor die beweging in zijn directe omgeving waarneemt. De melder kan via de sensor een elektrisch apparaat zoals een lamp of een alarm aansturen. Hierdoor springt verlichting automatisch aan wanneer er beweging is. Na een ingestelde tijd gaat het licht automatisch weer uit waardoor je energie bespaart. Zo voorkom je dat lampen onnodig branden. Handig buiten, in de gang, op het toilet of op de overloop. Je hebt al een bewegingsmelder voor een paar tientjes. 
 • Ontlucht de radiatoren
  Wanneer er lucht in de leidingen van de verwarming zit, worden delen van een radiator niet goed warm, wat zorgt voor energieverlies. Dit voorkom je door de radiator te ontluchten. Dit kun je zelf doen door met het ontluchtingssleuteltje het ventiel aan de zijkant van de radiator open te draaien. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Koop dan een luchtafscheider. Kosten: tussen de € 75 en € 150 exclusief montage. 
 • Plaats radiatorfolie
  Door radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd en blijft de warmte in huis. Dit zorgt voor energiebesparing. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator. Je vindt hier een stappenplan.
 • Dicht naden en kieren
  Warmteverlies in huis voorkom je met bijvoorbeeld tochtstrips bij deuren en ramen en een brievenbusborstel. Naden en kieren van maximaal 1 centimeter kun je dichten met flexibele kit zoals acrylaatkit. Grotere naden en kieren zijn te dichten met purschuim. Een simpele maatregel om energie te besparen.
 • Waterbesparende douchekop
  Een waterbesparende douchekop laat per minuut maximaal 6,9 liter water door. Op de verpakking van de douchekop kan een volumeklasse staan. Als daarachter een Z staat, is het een zuinig exemplaar. Je hebt een waterbesparende douchekop vanaf ongeveer € 20. 
 • Isoleer cv-leidingen
  Cv-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen vaak warmte. Door leidingen daar te isoleren met bijvoorbeeld buis-isolatie ga je warmteverlies tegen en krijg je de warmte op de plekken waar het nodig is. Isolatiemateriaal kost een paar euro per strekkende meter. 
twee mannen en een vrouw in woonkamer aan tafel

E-book energie besparen

Wil jij ook energie besparen? In het e-book energie besparen vind je tips om snel en goedkoop energie te besparen.   

Download het e-book

3. Andere energie besparen tips

Er zijn ook grotere energiebesparende maatregelen waarmee je energie kunt besparen. Hier zitten wel wat meer kosten aan verbonden:

 • Ruimteverwarming
  Om energie te besparen kun je ervoor kiezen om individuele ruimtes te verwarmen. Op deze manier is het warm op de plek waar jij aanwezig bent, zonder warmte te verspillen in ruimtes waar het helemaal niet nodig is. Dit scheelt een hoop energie en dus een hoop kosten.
 • Waterzijdig inregelen
  Vraag een cv-monteur of hij de radiatoren zo kan inregelen dat het warme water op een efficiënte manier over de radiatoren (en de vloerverwarming als je die hebt) wordt verdeeld. Dat heet waterzijdig inregelen. Dit kost tussen de € 400 en € 500 voor een gemiddelde woning. Informeer ook bij de monteur of de temperatuur van het verwarmingswater omlaag kan. Vaak is die afgesteld op 80, soms zelfs 90 graden, terwijl een temperatuur van 60 of 70 graden in een redelijk tot goed geïsoleerd huis meestal volstaat. Deze maatregel is een grotere investering, maar zorgt ook voor een grotere energiebesparing.
 • Check subsidie
  Voor de wat grotere maatregelen zoals isolatie (spouw-, vloer- en dakisolatie) en een hybride warmtepomp kom je in aanmerking voor energiesubsidie. Voor de kleine energiebesparende maatregelen kom je in sommige gemeente in aanmerking voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). Check of dit ook geldt in jouw gemeente via de energiesubsidiewijzer.

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Tags

BesparenStarterVerduurzamenVerduurzamen-Besparen

Meer over snel energie besparen

Veelgestelde vragen energie besparenWaterzijdig inregelen: 5 vragenDakisolatieWat is een hybride warmtepomp?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube