Verhuizen: wat doe ik met mijn energiecontract?

Ga je verhuizen? Dan is het slim om je energiecontract eens onder de loep te nemen. Door over te stappen van energieleverancier kun je vaak honderden euro’s besparen. Je kunt je energiecontract ook meenemen. Let in beide gevallen altijd goed op de meterstanden in je oude en nieuwe woning.

Energiecontract meeverhuizen

Ga je verhuizen en neem je het energiecontract mee? Controleer hoe lang je huidige energiecontract nog loopt. Voor je energiecontract geldt een looptijd voor bepaalde - of onbepaalde tijd. Een energiecontract met bepaalde looptijd kun je niet zomaar verbreken. Het is dan verstandig om je energiecontract mee te verhuizen. Ook een contract voor onbepaalde tijd kun je meenemen. Geef je verhuizing tijdig door aan je energieleverancier. Je kunt dit al vanaf 3 maanden van tevoren doen. Doe dit uiterlijk 2 weken voordat je verhuist.

Overstappen energieleverancier

Vergelijk verschillende energieleveranciers en energiecontracten om een goede keuze te maken voor een nieuw energiecontract. Onze energievergelijker helpt hierbij. In de energievergelijker vind je een actueel overzicht van vrijwel alle energiecontracten en acties van energieleveranciers. Stap je over naar een andere energieleverancier, denk aan de 30 dagen opzegtermijn van je huidige contract. 

Opzegvergoeding

Het hangt af van je energiecontract of je een opzegvergoeding hebt. Met een energiecontract voor onbepaalde tijd stap je kosteloos over naar een nieuw energiecontract. Hou rekening met een opzegvergoeding als je een energiecontract hebt voor bepaalde tijd. De hoogte hangt af van de tijd tussen het overstappen op een nieuw energiecontract en het aflopen van je huidige contract:

  • Minder dan 1,5 jaar: je betaalt maximaal € 50
  • Tussen 1,5 en 2 jaar: je betaalt maximaal € 75 
  • Tussen 2 en 2,5 jaar: Je betaalt maximaal € 100
  • Boven de 2,5 jaar: je betaalt maximaal € 125
    (bron: Consuwijzer)

Een energieleverancier mag je een vergoeding voor elektriciteit én voor gas in rekening brengen. Als je met beiden stopt, betaal je maximaal het dubbele bedrag.

Tip! Vind het voordeligste contract met de Energievergelijker

Vergelijk makkelijk actuele aanbiedingen voor energiecontracten via onze Energievergelijker. Je ontdekt direct hoeveel je kunt besparen.

Verhuizen zonder energiecontract

Ga je verhuizen en heb je nog geen contract met een energieleverancier, bijvoorbeeld omdat je in een huurwoning woont? Je kunt zelf een energiecontract kiezen.

Energie op twee adressen

Heb je een periode energie nodig op twee adressen, omdat je bijvoorbeeld in je nieuwe woning gaat klussen, hou dan rekening met tijdelijk extra energiekosten.

Je blijft bij je huidige leverancier
De meeste energieleveranciers bieden de mogelijkheid om op één contract tijdelijk twee leveringsadressen te hebben staan. Voor beide woningen gelden dan dezelfde tarieven en voorwaarden.

Je kiest voor je nieuwe woning een andere leverancier
Sluit je een energiecontract af voor je nieuwe woning bij een andere leverancier dan betaal je, zolang je twee woningen hebt, ook aan twee leveranciers de energierekening. 

Verhuizen en meterstanden

Noteer de meterstanden op de dag dat je de sleutel krijgt van je nieuwe woning. Laat de verkoper of verhuurder ondertekenen. De meterstanden geef je door aan je (nieuwe) energieleverancier. Vanaf dat moment ga je betalen. Op de verhuisdag moet je ook de meterstanden van je oude woning noteren en doorgeven aan je (oude) energieleverancier. Je ontvangt binnen enkele weken een eindnota. Bekijk altijd even of de meterstanden die hierop staan kloppen.

Meer over overstappen energie

Energiecontracten vergelijken: zo doe je dat

Energiecontracten vergelijken een lastige klus? We leggen uit hoe je dit het beste kunt doen. Kijk bijvoorbeeld naar de kale tarieven. Tips vergelijken

Is overstappen zinvol nu de prijzen stijgen?

De energierekening gaat volgend jaar fors omhoog. Waarom is dat zo? En hoe kun je toch geld besparen? Waarom overstappen loont

Overstappen: zo werkt het

Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo

Bekijk ook onze diensten