Voor VvE'sContact
BackVerhuizen

Verhuizen: wat doe ik met mijn energiecontract?

Ga je verhuizen? Dan is het slim om je energiecontract onder de loep te nemen. Je kunt je contract ook meenemen. Let altijd op de meterstanden in je oude en nieuwe woning.

kind bedient thermostaat moeder kijkt mee

Energiecontract meeverhuizen

Ga je verhuizen en neem je het energiecontract mee? Controleer hoe lang je huidige energiecontract nog loopt. Voor je energiecontract geldt een looptijd voor bepaalde of onbepaalde tijd. Een energiecontract met bepaalde looptijd kun je niet zomaar verbreken. Het is dan verstandig om je energiecontract mee te verhuizen. Ook een contract voor onbepaalde tijd kun je meenemen. Geef je verhuizing tijdig door aan je energieleverancier. Je kunt dit al vanaf 3 maanden van tevoren doen. Doe dit uiterlijk 2 weken voordat je verhuist.

Overstappen energieleverancier

Vergelijk verschillende energieleveranciers en energiecontracten om een goede keuze te maken voor een nieuw energiecontract. Onze energievergelijker helpt hierbij. In de energievergelijker vind je een actueel overzicht van vrijwel alle energiecontracten en acties van energieleveranciers. Stap je over naar een andere energieleverancier, denk aan de 30 dagen opzegtermijn van je huidige contract. 

Opzegvergoeding

Het hangt af van je energiecontract of je een opzegvergoeding hebt. Met een energiecontract voor onbepaalde tijd stap je kosteloos over naar een nieuw energiecontract. Heb je een vast contract en zeg je op voor de einddatum, dan betaal je een opzegvergoeding. De hoogte hangt af van de tijd tussen het overstappen op een nieuw energiecontract en het aflopen van je huidige contract:

 • Minder dan 1,5 jaar: je betaalt maximaal € 50
 • Tussen 1,5 en 2 jaar: je betaalt maximaal € 75 
 • Tussen 2 en 2,5 jaar: Je betaalt maximaal € 100
 • Boven de 2,5 jaar: je betaalt maximaal € 125

(bron: Consuwijzer)

Een energieleverancier mag je een vergoeding voor elektriciteit én voor gas in rekening brengen. Als je met beide stopt, betaal je maximaal het dubbele bedrag.

Let op: Vanaf 1 juni 2023 veranderen de regels van de opzegvergoeding: als je vroegtijdig opzegt betaal je nog steeds een vergoeding. Zeg je eerder op dan de einddatum van je contract, dan heb je een deel van de energie niet gebruikt. Hoe meer energie er over blijft, hoe hoger de boete. Daarnaast kijkt de energieleverancier naar de huidige tarieven en het verschil met de tarieven opgenomen in het contract.

Wil je overstappen, dan berekent de leverancier de boete. De energieleverancier is verplicht dit zo snel mogelijk te doen. Vind je de vergoeding te hoog, dan kun je altijd bij je huidige contract blijven.

Tip! Vind het voordeligste contract met de Energievergelijker

Vergelijk makkelijk actuele aanbiedingen voor energiecontracten via onze Energievergelijker. Je ontdekt direct hoeveel je kunt besparen.

Verhuizen zonder energiecontract

Ga je verhuizen en heb je nog geen contract met een energieleverancier, bijvoorbeeld omdat je in een huurwoning woont? Je kunt zelf een energiecontract kiezen.

Energie op twee adressen

Heb je een periode energie nodig op twee adressen, omdat je bijvoorbeeld in je nieuwe woning gaat klussen, hou dan rekening met tijdelijk extra energiekosten.

Je blijft bij je huidige leverancier

De meeste energieleveranciers bieden de mogelijkheid om op één contract tijdelijk twee leveringsadressen te hebben staan. Voor beide woningen gelden dan dezelfde tarieven en voorwaarden.

Je kiest voor je nieuwe woning een andere leverancier

Sluit je een energiecontract af voor je nieuwe woning bij een andere leverancier dan betaal je, zolang je twee woningen hebt, ook aan twee leveranciers de energierekening. 

Verhuizen en meterstanden

Noteer de meterstanden op de dag dat je de sleutel krijgt van je nieuwe woning. Laat de verkoper of verhuurder ondertekenen. De meterstanden geef je door aan je (nieuwe) energieleverancier. Vanaf dat moment ga je betalen. Op de verhuisdag moet je ook de meterstanden van je oude woning noteren en doorgeven aan je (oude) energieleverancier. Je ontvangt binnen enkele weken een eindnota. Bekijk altijd even of de meterstanden die hierop staan kloppen.

Aan de slag

Bekijk onze diensten

 • Energievergelijker

  Vergelijk snel en makkelijk energiecontracten.

  Bekijk je voordeel
 • Collectieve Inkoop Energie

  Schrijf je in en stap over naar een ander energiecontract

  Doe mee
 • Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-VerhuizenStarter

  Meer over overstappen energie

  Energiecontracten vergelijkenEnergiecontract verlengen of overstappen?Overstappen: zo werkt hetAlles over overstappen van energie

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
  VEH
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube