Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerhuizen

Praktische zaken bij verhuizen

Voor een verhuizing moeten er veel praktische zaken worden geregeld. Denk aan energie, internet, tv, verzekeringen en het doorgeven van je nieuwe adres. We hebben alle praktische zaken die je moet regelen voor je op een rij gezet.

man zit gehurkt in hal bij meterkast

1. Energiecontract aanvragen nieuwe woning

Gas en licht regel je makkelijk door uiterlijk 2 weken voor overdracht van de woning een energiecontract af te sluiten op je nieuwe adres. Je kunt je huidige energiecontract meenemen of overstappen naar een andere energieleverancier, hiermee bespaar je vaak een hoop geld. Let wel op dat dit alleen kan als je een contract hebt voor onbepaalde looptijd. Heb je nog een periode twee huizen, omdat je bijvoorbeeld gaat klussen in je nieuwe woning, hou dan rekening met tijdelijk hogere energiekosten.

2. Geef de meterstanden van het water door

Voor water kun je niet zelf een leverancier kiezen, dit is regiogebonden. Noteer de meterstand in je oude huis op de dag van verhuizing en noteer die in je nieuwe huis bij sleuteloverdracht. De meterstanden kun je doorgeven bij het waterbedrijf van jouw regio.

3. Regel alvast het internet, tv en bellen

Regel op tijd je contract voor internet, tv en eventueel vast bellen, iedere aanbieder hanteert hiervoor een ander termijn. Je kunt er vaak voor kiezen om je huidige contract mee te nemen of om over te stappen naar een andere provider. Controleer wel eerst of je contractperiode al beëindigd is. Er zijn internetproviders die niet in heel Nederland actief zijn, in dat geval zal je wel moeten overstappen naar een andere aanbieder.

4. Bekijk je verzekeringen

Koop je een woning, dan moet je voor je gaat verhuizen een opstalverzekering en een inboedelverzekering afsluiten. Met een opstalverzekering is je woning verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis die niet nagelvast zitten.

Lees meer over woonverzekeringen

5. Geef je adreswijziging door aan de gemeente

Geef een adreswijzing altijd door aan de gemeente waar je nu woont en de gemeente waar je straks komt te wonen. Doe dit 4 weken vóór en uiterlijk 5 dagen na je verhuisdatum. Je nieuwe adres wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is erg handig, want hierdoor worden ook veel andere instanties direct over je verhuizing geïnformeerd.

Overige bedrijven kun je zelf informeren, of je maakt gebruik van de verhuisservice van PostNL. Zij informeren de grotere bedrijven over jouw adreswijziging en je kunt direct de post laten doorsturen naar je nieuwe adres. Hier zitten wel kosten aan verbonden.

6. Recycle je oude elektrische apparaten

Of je nu gaat verhuizen, scheiden, samenwonen of de inboedel van een dierbare opruimt. Dit is je kans om oude elektrische apparaten, lampen en batterijen te recyclen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen


Verborgen gebreken na overdracht

Als je na de verhuizing een gebrek ontdekt dat de woning voor normaal gebruik ongeschikt maakt of niet gemeld is door de verkoper, dan is dat heel vervelend. Maar je kunt het nog wel proberen om de vorige eigenaar dit probleem op te laten lossen.

> Voorkom verborgen gebreken met een bouwkundige keuring

gezin aan het verhuizen

Verhuisplanner

Ontdek ons handige overzicht van zaken die je moet regelen voor je verhuizing.

Verhuisplanner (pdf)

Aan de slag

Onze diensten bij verhuizen

 • Energievergelijker

  Vergelijk snel en makkelijk energiecontracten.

  Bekijk je voordeel
 • Eigen Huis Verzekeringen

  Van opstal en inboedel tot rechtsbijstand.

  Bekijk alle verzekeringen
 • Klusservice

  Boek betrouwbare vakmensen voor diverse klussen.

  Naar de Klusservice
 • Hypotheekadvies

  Onze hypotheekadviseurs zijn onafhankelijk en deskundig. Plan een gratis (online) oriënterend gesprek in.

  Eigen Huis Hypotheekadvies
 • Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-VerhuizenStarter

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube