Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening

Compensatie stijgende energielasten

Vanwege de gestegen energieprijzen bood de overheid in 2023 verschillende compensatiemaatregelen. In 2024 blijft alleen het Tijdelijk Noodfonds Energie van kracht.

Tijdelijk Noodfonds Energie in 2024

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of laag middeninkomen. Zij kunnen financiële steun aanvragen bij het fonds. Het Tijdelijk Noodfonds is vanaf 22 januari 2024 weer open. Op basis van de vele aanvragen begin dit jaar is de inschatting dat de beschikbare € 60 miljoen eind februari op is. Een aantal energieleveranciers maken € 8 miljoen extra vrij voor het Noodfonds. De Rijksoverheid vult dit bedrag aan met € 16 miljoen. In totaal is er € 24 miljoen extra beschikbaar.

 De voorwaarden om er een beroep op te kunnen doen, zijn versoepeld. Huishoudens kunnen in 2024 in de volgende gevallen een beroep doen op het fonds:

 • Heb je een inkomen tot 130% van het sociaal minimum? Dan kun je steun aanvragen als je 8% of meer van je inkomen kwijt bent aan de energierekening.
 • Heb je een inkomen tot 200% van het sociaal minimumloon? Dan kun je steun aanvragen als je 10% of meer van je inkomen kwijt bent aan de energierekening.

Let op: het gaat hierbij om het gezamenlijke inkomen van het gehele huishouden. Het Tijdelijk Noodfonds betaalt het deel van je maandelijkse energierekening dat meer is dan deze 8% dan wel 10% van je energierekening. Via de site van het Tijdelijk Noodfonds kun je de aanvraag indienen. 

Sinds 1 april 2023 beter beschermd tegen afsluiten

Normaal mag je energieleverancier bij een betaalachterstand de levering van elektriciteit en gas afsluiten. Behalve als het winter is en je in de schuldhulpverlening zit. Per 1 april 2023 moeten leveranciers zich aan extra regels houden voordat zij energie mogen afsluiten. Als je een betalingsachterstand hebt, moet de energieleverancier:

 • Je minstens drie keer een betalingsherinnering sturen. Je krijgt steeds 14 dagen de tijd om te betalen;
 • Je een betalingsregeling op maat aanbieden die je kunt betalen;
 • Je informeren dat je hulp kunt krijgen als je schulden hebt;
 • Er alles aan doen om persoonlijk contact met je te krijgen. Bijvoorbeeld per brief, e-mail, telefonisch of door langs te gaan.

Als je daar niet op reageert geeft de energieleverancier je gegevens door aan de gemeente. De gemeente neemt dan contact met je op over schuldhulpverlening. Reageer je daar dan niet op dan mag de energieleverancier het energiecontract beëindigen. Je wordt dan afgesloten van energie. 

Financiële hulp bij problemen

Mocht je financiële hulp nodig hebben, dan kun je het volgende doen: 

 • Energieleverancier
  Huishoudens die nu al tegen financiële problemen aanlopen kunnen ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier. 
 • Gemeente
  Je kunt contact opnemen met het Geldloket van de gemeente.
 • Landelijk
  Er is een landelijk telefoonnummer, 0800-8115, waar mensen met geldzorgen anoniem terecht kunnen voor advies op maat en doorverwezen worden naar passende hulp. En kijk ook eens op Geldfit.nl, een website die je helpt je financiële situatie vast te stellen.

Algemene compensatie

In 2023 golden de volgende maatregelen:

 • Energieprijsplafond
  Het kabinet wilde huishoudens tot een energieverbruik van 1.200 m3 voor gas en 2.900 kWh voor elektra een aangepaste prijs laten betalen. Tot die verbruiksgrenzen gold voor gas in 2023 een maximumtarief van € 1,45 per m3 en voor elektriciteit € 0,40 per kWh. Let op! In 2024 staat het prijsplafond nog wel op de jaarafrekening energie (het verbruik over 2023). 
 • Stadswarmte-regeling
  Wanneer je bent aangesloten op stadsverwarming kwam je in 2023 ook in aanmerking voor het prijsplafond. Voor warmte gold in 2023 een prijsplafond van € 47,39 per gigajoule (GJ). Ook het verbruiksplafond voor warmte werd afgeleid van de grens voor gas (1200 m3). Let op! In 2024 staat het prijsplafond nog wel op de jaarafrekening energie (het verbruik over 2023). 

Gerichte compensatie

Gemeenten mochten ook in 2023 een eenmalige energietoeslag van ongeveer € 1.300 beschikbaar stellen aan huishoudens met een laag inkomen. In 2024 komt deze compensatie te vervallen. 

Noodplan

Vereniging Eigen Huis riep eerder het demissionair kabinet op een noodplan op te stellen voor als de energieprijzen weer extreem stijgen. Zo'n 65% van de huishoudens heeft een variabel of dynamisch energiecontract, blijkt uit de laatste Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij zijn erg kwetsbaar voor prijsstijgingen. Ook moeten kwetsbare huishoudens worden geholpen bij het verduurzamen van hun woning.

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Tags

FinanciënVerduurzamenVerduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-Energierekening

Verlaag je energienota

Isoleren, zonne-energie en duurzaam verwarmenBespaar energie met deze tipsBespaar met ruimteverwarmingJe huis verduurzamen met subsidie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube