Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening

Compensatie stijgende energielasten 2023

Vanwege de gestegen energieprijzen biedt de overheid in 2023 verschillende compensatiemaatregelen. Weten voor welke compensatie je in aanmerking komt? Wij hebben het voor je op een rij gezet.

Algemene compensatie

Om de energielastenstijging voor iedereen te dempen, heeft de overheid in 2023 de volgende maatregelen genomen:

 • Energieprijsplafond
  Het kabinet wil huishoudens tot een energieverbruik van 1.200 m3 voor gas en 2.900 kWh voor elektra een aangepaste prijs laten betalen. Tot die verbruiksgrenzen geldt voor gas in 2023 een maximumtarief van € 1,45 per m3 en voor elektriciteit € 0,40 per kWh. Deze bedragen zijn inclusief de belastingen. Alle leveranciers zijn verplicht het prijsplafond toe te passen. De korting die een gemiddeld huishouden krijgt, is naar verwachting € 2.500 op jaarbasis. Let op! Verbruik je meer energie dan 1.200 m3 voor gas en 2.900 kWh voor elektra dan kun je niet alleen te maken krijgen met hogere leveringstarieven maar ook met een veel hogere belastingdruk.
 • Stadswarmte-regeling
  Wanneer je bent aangesloten op stadsverwarming kom je ook in aanmerking voor het prijsplafond. Voor warmte geldt in 2023 een prijsplafond van € 47,39 per gigajoule (GJ). Ook het verbruiksplafond voor warmte wordt afgeleid van de grens voor gas (1200 m3). De plafondgrens bij warmteverbruik wordt vastgesteld op circa 37 GJ.
 • Tegemoetkoming blokverwarming of blokelektriciteit
  Voor huishoudens die gebruik maken van een collectieve warmtevoorziening (blokverwarming) en huishoudens die gebruik maken van een collectieve stroomvoorziening (blokelektriciteit) geldt een aparte tegemoetkomingsregeling. Deze groepen maken geen aanspraak op de compensatie via het energieprijsplafond, maar kunnen met behulp van een speciaal formulier een subsidie aanvragen bij de Belastingdienst. Lees meer over de hoogte van de subsidiebedragen. Ook wordt de gemiste 2 x 190 euro van eind 2022 gecompenseerd voor appartementseigenaren met blokelektriciteit. 

Gerichte compensatie

Gemeenten mogen ook in 2023 een eenmalige energietoeslag van ongeveer € 1.300 beschikbaar stellen aan huishoudens met een laag inkomen. Hoe deze compensatie is ingericht verschilt per gemeente: 

 • In de meeste gemeenten gaat het om mensen met een inkomen met of net boven het sociaal minimum, bijvoorbeeld 120 of 130 % van het wettelijk sociaal minimum. Het sociaal minimum is op dit moment: € 1.250 bruto per maand voor alleenstaanden en € 1.725 per maand voor samenwonenden. 
 • Andere gemeenten hanteren bijvoorbeeld maximaal 120 % van het brutominimumloon als criterium. Het minimumloon ligt op € 1.725 bruto per maand (full time). Ook de hoogte van de energietoeslag kan flink verschillen.
 • De wijze waarop je de compensatie ontvangt kan verschillen. Krijg je een uitkering, dan hoef je de toeslag niet aan te vragen. Je krijgt de € 1.300 dan automatisch op je bankrekening. De energietoeslag heeft geen invloed op je uitkering. Die verandert er niet door. Ook je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslagen blijven hetzelfde. Werkenden, zelfstandigen met een minimumloon of AOW’ers zonder aanvullend pensioen, moeten het zelf aanvragen. Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de toeslag automatisch. Andere groepen, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, vragen deze zelf aan bij hun gemeente.
 • Weet je niet zeker of je recht hebt op deze vergoeding, vraag dan ook de energietoeslag aan. Je merkt vanzelf of je de toeslag krijgt. Als je te veel verdient, dan wordt je aanvraag afgewezen. Je ontvangt dan geen toeslag en hoeft niet bang te zijn voor een boete. Er zijn ook geen andere vervelende gevolgen.
 • Het is toegestaan dat gemeenten in 2022 al € 500 van de voor 2023 gereserveerde energietoeslag uitkeren. 

Check de website van jouw gemeente om te zien hoe het in jouw gemeente is geregeld. 

Je vindt alle informatie ook bij de Belastingdienst.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Update het Tijdelijk Noodfonds is gesloten. Er zijn tot 5 mei 2023 165.000 aanvragen ingediend.
Het Tijdelijk Noodfonds Energie bestaat om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of laag middeninkomen. Huishoudens konden de steun van het Noodfonds aanvragen voor de periode oktober 2022 tot 5 mei 12.00 uur 2023. 

Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal 50 miljoen euro. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben de bedrijven en de overheid ieder 24,5 miljoen euro in het Noodfonds gestopt. Het Noodfonds beschikt nu over 49 miljoen euro. 

Wanneer krijg je steun? 

 • Het Noodfonds maakt een berekening (zie tabel hieronder) of je in aanmerking komt voor het Noodfonds. Je komt in aanmerking als:
Inkomen (% van het sociaal minimum)Noodfonds betaalt deel van de energierekening
tot 160 %boven 10 % van het bruto-inkomen
160 – 200 %boven 13 % van het bruto-inkomen

Het Noodfonds hanteert een grens tot 200 % van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.

 • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen. Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft. 
 • Het Noodfonds helpt met de energierekeningen over de maanden oktober 2022 tot 5 mei 12.00 uur 2023. Je kunt steun aanvragen voor twee periodes. Je doet dan twee keer de aanvraag. (Oktober, november, december 2022 en januari, februari, maart, april en eerste dagen van mei 2023). 

Energietoeslag 

De energietoeslag en gemeentelijke energietoeslagen worden niet meegenomen in de aanvraag van het Noodfonds. Als je steun krijgt van het Noodfonds heeft dit dus geen effect op de energietoeslag. Als je energietoeslag van de gemeente krijgt of wilt krijgen, dan verschilt dat per gemeente. 

(bron Tijdelijk Noodfonds Energie)

Kijk hier voor de aanvraag van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Vanaf 1 april 2023 beter beschermd tegen afsluiten

Normaal mag je energieleverancier bij een betaalachterstand de levering van elektriciteit en gas afsluiten. Behalve als het winter is en je in de schuldhulpverlening zit. Per 1 april 2023 moeten leveranciers zich aan extra regels houden voordat zij energie mogen afsluiten. Als je een betalingsachterstand hebt, moet de energieleverancier:

 • Je minstens drie keer een betalingsherinnering sturen. Je krijgt steeds 14 dagen de tijd om te betalen;
 • Je een betalingsregeling op maat aanbieden die je kunt betalen;
 • Je informeren dat je hulp kunt krijgen als je schulden hebt;
 • Er alles aan doen om persoonlijk contact met je te krijgen. Bijvoorbeeld per brief, e-mail, telefonisch of door langs te gaan.

Als je daar niet op reageert geeft de energieleverancier je gegevens door aan de gemeente. De gemeente neemt dan contact met je op over schuldhulpverlening. Reageer je daar dan niet op dan mag de energieleverancier het energiecontract beëindigen. Je wordt dan afgesloten van energie. 

Financiële hulp bij problemen

Mocht je financiële hulp nodig hebben, dan kun je het volgende doen: 

 • Energieleverancier
  Huishoudens die nu al tegen financiële problemen aanlopen kunnen ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier. 
 • Gemeente
  Je kunt contact opnemen met het Geldloket van de gemeente.
 • Landelijk
  Er is een landelijk telefoonnummer, 0800-8115, waar mensen met geldzorgen anoniem terecht kunnen voor advies op maat en doorverwezen worden naar passende hulp. En kijk ook eens op Geldfit.nl, een website die je helpt je financiële situatie vast te stellen.

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Tags

FinanciënVerduurzamenVerduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-Energierekening

Verlaag je energienota

Isoleren, zonne-energie en duurzaam verwarmenBespaar energie met deze tipsBespaar met ruimteverwarmingJe huis verduurzamen met subsidie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube