Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening 2024 | L...

Compensatie energie

De overheid bood in 2023 compensatie energie vanwege de gestegen energieprijzen. Hoe ziet compensatie energie er in 2024 uit? Op deze pagina lees je er meer over.

kind bedient thermostaat moeder kijkt mee

Energie compensatie 2024

Je kunt nu alleen nog je energiekosten compenseren door gebruik te maken van bijzondere bijstand.

Bijzondere bijstand

In 2024 is het mogelijk om bijzondere bijstand aan te vragen. Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee je extra en bijzondere kosten kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor een wasmachine, verhuizing maar ook de energiekosten. Kun je de energiekosten niet uit eigen inkomen of vermogen betalen, dan kan de gemeente in deze gevallen bijzondere bijstand verlenen. De hoogte van het bedrag hangt af van de persoonlijke situatie. De gemeente kijkt bijvoorbeeld naar inkomen, vermogen, type woning en aantal personen in een huishouden. Dit verschilt per gemeente. Het bedrag kan in de vorm van een lening worden uitgekeerd of als gift. Ook dit verschilt per gemeente. Huishoudens met een blokaansluiting kunnen ook in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Informeer bij de gemeente of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. 

Tijdelijk Noodfonds Energie 

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of laag middeninkomen. Zij kunnen financiële steun aanvragen bij het fonds. Het Tijdelijk Noodfonds is vanaf 20 maart 2024 gesloten. Een aantal energieleveranciers maakten € 8 miljoen extra vrij voor het Noodfonds. De Rijksoverheid vulde dit bedrag aan met € 16 miljoen. In totaal was er € 24 miljoen extra beschikbaar.

Voorwaarden Tijdelijk Noodfonds Energie

De voorwaarden om een beroep op het noodfonds te kunnen doen zijn versoepeld. Huishoudens komen in 2024 in aanmerking als zij hieraan voldoen:

 • Heb je een inkomen tot 130% van het sociaal minimum? Dan kun je steun aanvragen als je 8% of meer van je inkomen kwijt bent aan de energierekening.
 • Heb je een inkomen tot 200% van het sociaal minimumloon? Dan kun je steun aanvragen als je 10% of meer van je inkomen kwijt bent aan de energierekening.

Wat kun je doen als compensatie van energie niet snel genoeg komt? 

Wanneer de compensatie onvoldoende is of niet snel genoeg komt zijn er een aantal dingen goed om te weten.

Betere bescherming afsluiten energie

Normaal mag een energieleverancier bij een betaalachterstand de levering van elektriciteit en gas afsluiten. Tenzij het winter is en je in de schuldhulpverlening zit. Per 1 april 2023 moeten leveranciers zich aan extra regels houden voordat zij energie mogen afsluiten. Als je een betalingsachterstand hebt, moet de energieleverancier:

 • Je minstens drie keer een betalingsherinnering sturen. Je krijgt steeds 14 dagen de tijd om te betalen;
 • Je een betalingsregeling op maat aanbieden die je kunt betalen;
 • Je informeren dat je hulp kunt krijgen als je schulden hebt;
 • Er alles aan doen om persoonlijk contact met je te krijgen. Bijvoorbeeld per brief, e-mail, telefonisch of door langs te gaan.

Als je daar niet op reageert geeft de energieleverancier je gegevens door aan de gemeente. De gemeente neemt dan contact met je op over schuldhulpverlening. Reageer je daar dan niet op dan mag de energieleverancier het energiecontract beëindigen. Je wordt dan afgesloten van energie. 

Financiële hulp bij problemen

Mocht je financiële hulp nodig hebben, dan kun je het volgende doen: 

 • Energieleverancier
  Huishoudens die nu al tegen financiële problemen aanlopen kunnen ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier. 
 • Gemeente
  Je kunt contact opnemen met het Geldloket van de gemeente.
 • Landelijk
  Er is een landelijk telefoonnummer, 0800-8115, waar mensen met geldzorgen anoniem terecht kunnen voor advies op maat en doorverwezen worden naar passende hulp. En kijk ook eens op Geldfit.nl, een website die je helpt je financiële situatie vast te stellen.

Compensatie energie 2023, gestopt in 2024

In 2023 golden er uitgebreidere compensatiemaatregelen. Deze maatregelen gelden in 2024 niet meer. Let op! In 2024 staat het prijsplafond en eventuele andere compensatiemaatregelen nog wel op de jaarafrekening energie (het verbruik over 2023). 

Energieprijsplafond
Het kabinet wilde huishoudens tot een energieverbruik van 1.200 m3 voor gas en 2.900 kWh voor elektra een aangepaste prijs laten betalen. Tot die verbruiksgrenzen gold voor gas in 2023 een maximumtarief van € 1,45 per m3 en voor elektriciteit € 0,40 per kWh. 

Stadswarmte-regeling
Wanneer je bent aangesloten op stadsverwarming kwam je in 2023 ook in aanmerking voor het prijsplafond. Voor warmte gold in 2023 een prijsplafond van € 47,39 per gigajoule (GJ). Ook het verbruiksplafond voor warmte werd afgeleid van de grens voor gas (1200 m3). 

Gerichte compensatie
Gemeenten mochten ook in 2023 een eenmalige energietoeslag van ongeveer € 1.300 beschikbaar stellen aan huishoudens met een laag inkomen. 

Noodplan nodig bij prijsstijgingen

Vereniging Eigen Huis riep eerder het demissionair kabinet op een noodplan op te stellen voor als de energieprijzen weer extreem stijgen. Zo'n 65% van de huishoudens heeft een variabel of dynamisch energiecontract, blijkt uit de laatste Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij zijn erg kwetsbaar voor prijsstijgingen. Ook moeten kwetsbare huishoudens worden geholpen bij het verduurzamen van hun woning.

vrouw aan tafel achter de ipad

Gratis e-book energie besparen

Wil jij ook energie besparen? In het gratis e-book energie besparen vind je tips om snel en goedkoop energie te besparen.   

De belangrijkste informatie bij elkaar gebundeld
Simpele doe-het-zelf tips voor iedereen
Inclusief stappenplan radiatorfolie aanbrengen
Download het gratis e-book

Tags

FinanciënVerduurzamenVerduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-Energierekening

Verlaag je energierekening

Bespaar energie met deze tipsBespaar met ruimteverwarmingJe huis verduurzamen met subsidieIsoleren, zonne-energie en duurzaam verwarmen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube