Voor VvE'sContact
BackEnergierekening

Energiebelasting

Huishoudens betalen energiebelasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. De belasting moet consumenten stimuleren zuiniger met energie om te gaan.

man kijkt naar papierwerk

De belasting wordt via de energierekening in rekening gebracht. Energieleveranciers dragen de belasting af aan de Belastingdienst. De tarieven van de energiebelasting verschillen per jaar. Sinds 1 januari 2023 betalen huishoudens 21 % btw over de energiebelasting. 

Meer over de compensatie

Opslag duurzame energie

Van 1 januari 2013 tot 1 januari 2023 betalen huishoudens naast de energiebelasting ook een heffing die bedoeld is om de productie van duurzame energie te stimuleren. Deze opslag duurzame energie stond net als de energiebelasting op de energierekening. De hoogte van de opslag was afhankelijk van het energieverbruik.

Vermindering energiebelasting

Een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Daarom hoeft daarover geen energiebelasting betaald te worden. Per elektriciteitsaansluiting geldt een belastingvermindering. Voor een onroerende zaak met een verblijfsfunctie, een woonhuis, is dit € 493,27 excl. btw (2023) per jaar. Vanaf 2015 is de heffingskorting voor ruimten zonder verblijfsfunctie, zoals de algemene ruimten van een appartementencomplex, afgeschaft.

Teruggave energiebelasting

Sommige huishoudens en Verenigingen van Eigenaren kunnen in aanmerking komen voor een teruggave energiebelasting.

Salderen

Huishoudens die zelf duurzame energie opwekken (bijvoorbeeld via zonnepanelen of een windturbine) mogen gebruikmaken van de salderingsregeling. Een deel van de opgewekte energie verbruik je zelf en wat je niet meteen zelf kunt gebruiken, lever je via dezelfde aansluiting terug aan het openbare net. Als jouw elektrische apparaten energie nodig hebben, maar jij op dat moment geen of te weinig energie zelf opwekt, dan levert jouw energiebedrijf jou het verschil. Op je energierekening staat hoeveel energie je geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf en ook wat je hebt teruggeleverd.

Salderen houdt in dat de teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het energieverbruik dat je hebt afgenomen van je energieleverancier. Door deze verrekening ontvang je dezelfde prijs (inclusief energiebelasting,  btw en kosten voor het stroomverbruik) voor de teruggeleverde energie als die je betaalt voor de energie die je op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt.

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wil afbouwen. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking kan treden.

Verlaagd tarief energiebelasting

Sinds 1 januari 2015 krijgen Verenigingen van Eigenaren een belastingkorting als zij duurzame energie opwekken. Voorwaarde is dat de stroom wordt verbruikt door kleinverbruikers en dat de leden van de Vereniging van Eigenaren in een postcoderoos rond de installatie wonen. De postcoderoos is de postcode van de installatie plus de aangrenzende postcodes.

Met ingang van 1 januari 2016 is voor duurzaam opgewekte energie binnen deze regeling geen energiebelasting verschuldigd. De korting maakt sindsdien dus plaats voor een volledige vrijstelling. Ook zijn de voorwaarden in de geografische afbakening (postcoderoos-voorwaarde) aangepast. Daardoor kunnen meer mensen deelnemen aan een project.

De fiscale postcoderoosregeling is per 1 januari 2021 komen te vervallen voor nieuwe gevallen. Voor alle energiecoöperaties en VvE’s die vóór die datum al een goedkeuring hebben ontvangen van de Belastingdienst geldt overgangsrecht. Deze instellingen blijven 15 jaar recht hebben op de vrijstelling voor de energiebelasting voor de teruggeleverde energie. In plaats van de fiscale postcoderoosregeling worden nieuwe energiecoöperaties en VvE’s sinds 1 januari 2021 gestimuleerd via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). 

Bereken jouw belastingontwikkeling

Reken met onze Energiebelastingtool uit wat de belastingontwikkeling voor jou betekent. De uitkomst is een weergave van de ontwikkeling van de energiebelasting en btw. De tool geeft dus alleen inzicht in de ontwikkeling van de belastingen op je energierekening. Je rekening bestaat ook nog uit leveringskosten en netwerkkosten.

brieven van belastingdienst worden in brievenbus gedaan

Energiebelastingtool

Wil je weten wat de belastingplannen voor jou betekenen?

Reken het uit


Ook interessant in kennisbank

Wanneer heb ik recht op de belastingvermindering energiebelasting?Ik heb zonnepanelen gekocht en wil salderen, hoe moet ik dat regelen?

Tags

BesparenFinanciënVerduurzamenVerduurzamen-EnergieprijzenVerkopen-Financieel

Lees meer

Snel energie besparenBespaar met ruimteverwarmingEnergie besparen in de winter

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube