Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening

Energiebelasting

De gemiddelde energierekening bestaat voor bijna de helft uit belastingen. Hoe wordt de energiebelasting berekend? En waar bestaat de belasting uit? Lees het hier en reken met onze tool uit hoeveel meer belasting jij in 2024 betaalt.

man kijkt naar papierwerk

Stijgende energiebelasting 2024 

In 2024 stijgt de energiebelasting opnieuw. Bij een gemiddeld energieverbruik van een huiseigenaar (3300 kWh stroom en 1490 m3 gas) stijgen de belastingen op de energierekening in 2024 met € 65 ten opzichte van 2023. Dit betekent een stijging van 8%. Ten opzichte van 2022 (zonder prijsplafond) stijgt de belasting in 2024 zelfs met 253% (€ 612). Belangrijk hierbij: in 2023 steeg de belasting op de energienota al extreem, maar deze stijging werd voor een groot deel gecompenseerd door het energieprijsplafond. Vanaf 2024 stopt het prijsplafond waardoor huishoudens het volle tarief betalen.  

Verder verandert het volgende:  

 • De energiebelastingschuif wordt in 2024 voortgezet. Met deze schuif stijgt de belasting op gas met 19% (€ 139) en daalt de belasting op stroom met 14% (€ 57) voor de gemiddelde huiseigenaar. Dit moet huiseigenaren stimuleren hun woning verder te verduurzamen.  
 • De energiebelastingvermindering (vaste korting op de belastingen) stijgt in 2024 met € 34,53 (6%) van € 596,86 naar € 631,39 (incl. btw). 
 • Met ingang van 1 januari 2024 wordt een extra schijf ingevoerd in de energiebelasting op zowel gas als elektriciteit. Deze nieuwe schijf wordt de eerste van de in totaal vijf belastingschijven. Voor gas loopt deze eerste belastingschijf tot 1.000 m3 en voor elektriciteit tot 2.900 kWh. Zo kan het belastingtarief tot een bepaald verbruik worden verlaagd. Voor nu houdt het kabinet de tarieven in de eerste schijf gelijk met het tarief van de tweede schijf. 

Dit vindt Vereniging Eigen Huis 

Jarenlang is de energiebelasting een middel geweest om verduurzaming te stimuleren. Met de huidige energieprijzen is dat overbodig geworden. Huishoudens moeten vanaf januari 2024, wanneer het prijsplafond afloopt, weer de volledige energieprijs gaan betalen. Ook betalen ze daarover meer energiebelasting en btw. Vereniging Eigen Huis vindt dat de belasting omlaag moet om te voorkomen dat huiseigenaren in geldproblemen komen of geen geld overhouden om te verduurzamen. Huiseigenaren moeten geholpen worden bij het verduurzamen van hun woning. 

brieven van belastingdienst worden in brievenbus gedaan

Bereken hoeveel belasting jij in 2024 betaalt

Met de energiebelastingtool reken je met je eigen energieverbruik uit hoeveel meer belasting je in 2024 betaalt. Je rekening bestaat naast belasting ook uit leveringskosten en netwerkkosten. De tool geeft alleen inzicht in de ontwikkeling van de belasting op je energierekening. 

Check jouw belasting voor 2024

Een huishouden betaalt energiebelasting via de energierekening. Energieleveranciers dragen de energiebelasting af aan de Belastingdienst. Hoeveel huishoudens aan energiebelasting betalen verschilt per jaar. Naast de energiebelasting betalen huishoudens 21% btw via de energierekening. 

Berekening energiebelasting

Energiebelasting betaal je maandelijks als onderdeel van het termijnbedrag. Op de eindafrekening van de energieleverancier staat wat een huishouden jaarlijks aan energiebelasting betaalt. Het energieverbruik bepaalt in grote mate de hoogte van de energierekening. Hoe hoger het verbruik, hoe hoger de variabele leveringskosten, de energiebelasting en de btw die je betaalt. De vast leveringskosten, de netbeheerkosten en de vermindering energiebelasting zijn niet afhankelijk van het verbruik. De netbeheerkosten, de tarieven voor de overheid belasting, de vermindering energiebelasting en het btw-percentage zijn bij elke energieleverancier hetzelfde. Energiebelastingen worden per maand berekend per verbruikte kWh stroom en m3 gas. De overheid stelt de tarieven voor de belasting aan het begin van elk belastingjaar vast. In 2023 worden huishoudens voor een groot deel van het verbruik gecompenseerd voor de hoge energietarieven inclusief belastingen door de invoering van het energieprijsplafond. In 2024 stopt het energieprijsplafond en betalen huishoudens weer het volle leverings- en belastingtarief.

Energiebelasting en btw

Van 1 juli 2022 tot 1 januari 2023 gold tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 9% over warmte, stroom en gas. Sinds 1 januari 2023 betaal je 21% btw over alle kosten op de energierekening, ook over de energiebelasting. Een ondernemer die goederen of diensten levert, berekent de btw of omzetbelasting over de totale verkoopprijs van een product. De energieleverancier int de energiebelasting en dit werkt kostprijsverhogend voor het product van de ondernemer. In feite is er sprake van belasting (btw) geheven over belasting (energiebelasting). Dat is wettelijk toegestaan (vergelijkbaar met btw over accijns).

Opslag duurzame energie

Van 1 januari 2013 tot 1 januari 2023 betaalden huiseigenaren naast de energiebelasting ook een heffing opslag duurzame energie (ODE). Deze heffing was bedoeld om de investering in duurzame energie te stimuleren. De opslag duurzame energie stond net als de energiebelasting op de energierekening. Ook dit droegen energieleveranciers af aan de belastingdienst. De hoogte van de opslag was afhankelijk van het energieverbruik.

Vermindering energiebelasting

Een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Daarom betaal je daarover geen energiebelasting. Alleen huiseigenaren met een verblijfsfunctie, zoals een woonhuis, hebben recht op een vermindering energiebelasting voor een elektriciteitsaansluiting. In 2023 is de belastingvermindering € 596,86 incl. btw. In 2024 stijgt de vermindering met € 34,53 naar € 631,39 (incl. btw). Sinds 2015 is de belastingvermindering energiebelasting voor ruimten zonder verblijfsfunctie, zoals garageboxen, afgeschaft. Ook ontvang je alleen belastingvermindering wanneer er sprake is van energieverbruik.

Teruggave energiebelasting

Sommige huishoudens en Verenigingen van Eigenaren krijgen energiebelasting terug. Er zijn een aantal situaties waarbij een VvE energiebelasting kan terugvragen:

 • Wanneer het appartementencomplex twee (of meer) aansluitingen heeft voor het verbruik van gas en stroom in de gemeenschappelijke ruimten;
 • Als de appartementen in het complex zelf geen energiemeter hebben en de energieleverancier het totale energieverbruik in het complex via één hoofdmeter bepaalt;
 • Als er een gemeenschappelijke warmtevoorziening is, zoals blokverwarming.

Vereniging Eigen Huis kan VvE's helpen bij de aanvraag van de teruggaaf energiebelasting. Meld je aan en ontvang 25% korting.

Salderen

Huiseigenaren die zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen gebruiken een deel van de elektriciteit zelf. De elektriciteit die zij niet gebruiken leveren huishoudens terug aan het net. De teruggeleverde en verbruikte hoeveelheid elektriciteit wordt op jaarbasis tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen. Door deze verrekening ontvangen huishoudens dezelfde prijs (inclusief energiebelasting, btw en kosten voor het stroomverbruik) voor de teruggeleverde energie, als die wordt betaald voor de energie die op een ander tijdstip van de energieleverancier wordt afgenomen. Op de energierekening staat hoeveel energie een huishouden geleverd heeft gekregen van de energieleverancier en wat hij heeft teruggeleverd. Huiseigenaren betalen alleen energiebelasting over het netto verbruik per jaar.

Afbouw salderingsregeling

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 geleidelijk wil afbouwen. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking treedt.

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Ook interessant in kennisbank

Wanneer heb ik recht op de belastingvermindering energiebelasting?Ik heb zonnepanelen gekocht en wil salderen, hoe moet ik dat regelen?

Tags

BesparenFinanciënVerduurzamenVerduurzamen-EnergieprijzenVerkopen-Financieel

Lees meer over de energierekening

Opbouw energierekeningDit moet je weten over het prijsplafondCompensatie stijgende energielasten

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube