Voor VvE'sContact
BackVerduurzaam je huis

Hoeveel belasting betaal je op je energie?

Over je energieverbruik betaal je belasting. Om welke belasting gaat het? Wat betekent dit voor je energierekening? Onze Energiebelastingtool geeft hier inzicht in.

Man zit achter laptop met administratie

De ontwikkelingen van de belastingen in 2023 is een optelsom van een flinke stijging van de energiebelasting op gas en op stroom. Daarnaast daalt de belastingvermindering op de energiebelasting met € 228 (inclusief btw). De vermindering energiebelasting houdt het volgende in. Een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Daarom hoeft daarover geen energiebelasting betaald te worden. Per elektriciteitsaansluiting geldt een belastingvermindering.

Tot slot stijgt het btw tarief over energie naar  21% in 2023. In 2022 was het btw tarief over energie tijdelijk verlaagd van 1 juli tot en met 31 december 2022 naar 9%.

De stijging van de energiebelasting op stroom en de verlaging van de energiebelastingvermindering in 2023 zijn het gevolg van de invoering van het energieprijsplafond. Om dit laatste mogelijk te maken, stijgt de belastingdruk in 2023. 

ODE verdwijnt 2023 

Sinds 1 januari 2013 kennen we de Opslag Duurzame Energie op de energierekening. Deze heffing dient ervoor om de Stimuleringsregeling Duurzame Energie te bekostigen. Per 1 januari 2023 zal de Opslag Duurzame Energie worden samengevoegd met de Energiebelasting. De toekomstige bekostiging van de SDE++ regeling zal steeds meer vanuit de algemene middelen verlopen. Op die manier probeert het kabinet te voorkomen dat de belastingdruk op de energienota onevenredig groot wordt. Het kabinet hoopt met deze samenvoeging een vereenvoudiging van het belastingstelsel. 

Wat betekent dit voor jou?  

Reken met onderstaande Energiebelastingtool* uit wat de belastingontwikkelingen voor jou gaat betekenen. De uitkomst is een weergave van de ontwikkeling van de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. De tool geeft dus alleen inzicht in de ontwikkeling van de belastingen op je energierekening. Je rekening bestaat ook nog uit leveringskosten en netwerkkosten.  

Maak je gebruik van stadsverwarming, dan verbruik je geen gas. Je vult hieronder dan bij gas niets in. Je kunt dan nog wel de ontwikkeling van de belastingen berekenen over jouw elektriciteitsverbruik. 

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Uitgangspunten berekeningen (tarieven, verbruik en doorrekening):

Ontwikkeling belastingen energie 2022-2024 (pdf)

*Een energiebelastingvermindering wordt alleen toegekend/uitgekeerd als je een elektriciteitsaansluiting hebt en bovendien elektriciteit hebt afgenomen. Verbruik je per jaar meer dan 10.000 kWh elektriciteit en/ of 10.000 m3 gas, dan geeft deze tool geen uitkomst. Als je verbruik lager is dan het gemiddelde verbruik van 3.300 kWh elektriciteit en 1.490 m3 gas dan krijg je een hogere procentuele stijging van de belastingen dan het gemiddelde. In het energieprijsplafond zal in 2023 tot een verbruik van 1.200m3 en 2.900 kWh een lager (totaal)tarief gelden van respectievelijk € 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh. In deze maximum tarieven zit het  leveringstarief inclusief de belastingen (energiebelasting en BTW) inbegrepen. De berekening wordt met de grootste zorg voor jou uitgevoerd, desalniettemin kunnen aan de berekening geen rechten worden ontleend

Toch op je energierekening besparen

Het grootste gedeelte van de energierekening bestaat dus uit belastingen. Daar kun je als huiseigenaar niets aan doen. Wel kan je letten op je verbruik, door bijvoorbeeld minder lang te douchen, de verwarming een graadje lager te zetten en de gordijnen open te zetten als de zon schijnt. Ook kan je energiebesparende maatregelen nemen zoals het isoleren van de woning, of het plaatsen van zonnepalen. Kijk hier voor meer tips. 

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Meer lezen

Overstappen: zo werkt hetBespaar energie met deze tips

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube