Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerduurzaam je huis

Hoeveel belasting betaal je op je energie?

Over je energieverbruik betaal je belasting. Om welke belasting gaat het? Wat betekent dit voor je energierekening? Krijg grip op je energiebelasting met de energiebelastingtool.

Man zit achter laptop met administratie

In 2024 stijgt de energiebelasting opnieuw. Bij een gemiddeld energieverbruik van een huiseigenaar (3300 kWh stroom en 1490 m3 gas) stijgen de belastingen op de energierekening in 2024 met € 65 ten opzichte van 2023. Dit betekent een stijging van 8%. Ten opzichte van 2022 (zonder prijsplafond) stijgt de belasting in 2024 zelfs met 253% (€ 612). Belangrijk hierbij: in 2023 steeg de belasting op de energienota al extreem, maar deze stijging werd voor een groot deel gecompenseerd door het energieprijsplafond. Vanaf 2024 stopt het prijsplafond waardoor huishoudens het volle tarief betalen. 

Ook de energiebelastingschuif wordt in 2024 voortgezet. Met deze schuif stijgt de energiebelasting op gas met 19%. De energiebelasting op stroom daalt naar 14% voor de gemiddelde huiseigenaar. Dit moet huiseigenaren stimuleren hun woning verder te verduurzamen. Daarnaast stijgt de belastingvermindering op de energiebelasting met € 34,53 (incl. btw). Omdat een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte betaal je over dit deel geen energiebelasting.  

Wat betekent dit voor jou?  

Reken met onderstaande energiebelastingtool* uit wat de belastingontwikkeling voor jou betekent. De uitkomst is een weergave van de ontwikkeling van de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. De tool geeft dus alleen inzicht in de ontwikkeling van de belastingen op je energierekening. Andere kosten zoals leveringskosten zijn niet meegenomen in de tool.   

Maak je gebruik van stadsverwarming, dan verbruik je geen gas. Je vult hieronder dan bij gas niets in. Je kunt dan nog wel de ontwikkeling van de belastingen berekenen over jouw elektriciteitsverbruik. 

Jaarverbruik elektriciteit (kWh)

Jaarverbruik gas (m3)

*De energiebelastingvermindering wordt alleen uitgekeerd als je een elektriciteitsaansluiting hebt en elektriciteit afneemt. Verbruik je per jaar meer dan 10.000 kWh elektriciteit en/ of 10.000 m3 gas, dan geeft deze tool geen uitkomst. Als je verbruik lager is dan het gemiddelde verbruik van 3.300 kWh elektriciteit en 1.490 m3 gas dan stijgt de belasting procentueel. De berekening wordt met de grootste zorg voor jou uitgevoerd, desalniettemin kunnen aan de berekening geen rechten worden ontleend.

Energie besparen

Het grootste gedeelte van de energierekening bestaat dus uit belastingen. Daar kun je als huiseigenaar niets aan doen. Wel kun je letten op je verbruik, door bijvoorbeeld minder lang te douchen, de verwarming een graadje lager te zetten en de gordijnen open te zetten als de zon schijnt. Ook kun je energiebesparende maatregelen nemen zoals het isoleren van de woning, of het plaatsen van zonnepalen. Kijk hier voor meer tips. 

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Meer lezen

Overstappen: zo werkt hetBespaar energie met deze tips

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine dec 2023

Eigen Huis Magazine dec 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube