Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Welke temperatuur kan een warmtepomp leveren?

De meeste warmtepompen kunnen cv-water tot een temperatuur van 50 á 55 graden leveren aan het . Dit wordt de aanvoertemperatuur genoemd. Steeds meer fabrikanten leveren warmtepompen die ook een hogere maximum temperatuur kunnen leveren.

Maximum temperatuur afhankelijk van koudemiddel
De maximale aanvoertemperatuur van een warmtepomp wordt bepaald door het gebruikte koudemiddel in het apparaat. Sommige koudemiddelen kunnen een hogere aanvoertemperatuur leveren. Bijvoorbeeld propaangas kan tot 70 graden en CO2 tot 80 graden.

Rendement bij hoge temperaturen
Kies je een warmtepomp vanwege deze hoge temperatuur, omdat je de woning bijvoorbeeld anders niet warm krijgt? Het is dan belangrijk te kijken naar het rendement van de warmtepomp bij deze hoge temperaturen. Warmtepompen draaien met het hoogste rendement als het verschil tussen de temperatuur van de bron van de warmtepomp en de aanvoertemperatuur naar de cv-installatie klein is. Laat je goed informeren door jouw installateur of fabrikant van de warmtepomp welk rendement haalbaar is.  

Koudemiddelen

Het wordt koudemiddel genoemd, omdat de techniek eerder vooral gebruikt werd voor koelinstallaties zoals koelkasten. Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast.
Het koudemiddel in een warmtepomp zorgt dat de warmte van een lagere temperatuur uit de bron (lucht of bodemwarmte) kan worden samengeperst tot warmte, bruikbaar voor het verwarmen van de woning of het verwarmen van tapwater.

Verschillende koudemiddelen
Er bestaan verschillende koudemiddelen. Koudemiddelen worden aangeduid met een hoofdletter R en daarachter een cijfer.
De meest gebruikte koudemiddelen zijn synthetisch geproduceerd en worden ook wel F-gassen genoemd.
Omdat deze koudemiddelen bij het vrijkomen in de atmosfeer een grote bijdrage kunnen leveren aan de opwarming van de aarde is het gebruik hiervan aan regels gebonden. 

Global Warming Potential
Om koudemiddelen te kunnen vergelijken op het risico voor opwarming van de aarde (Global warming), wordt gekeken hoeveel maal ze een grotere bijdrage kunnen leveren dan CO2 als ze vrijkomen in de atmosfeer. Dit wordt uitgedrukt in een Global Warming Potential (GWP) waarde.

Dat is ook de reden dat steeds vaker wordt gekeken naar alternatieve koudemiddelen, zoals propaangas of CO2 (kooldioxide). Bijkomend voordeel hiervan is dat deze nieuwe koudemiddelen ook een hogere aanvoertemperatuur kunnen leveren. Zie tabel:

Koudemiddel

Omschrijving

GWP waarde

Maximum
aanvoertemperatuur in graden

Opmerking

R410

Synthetisch

2.088

55 

Meest gebruikt

R32

Synthetisch

675

65

 

R290

Propaan

3

70 

Natuurlijk koudemiddel

R744

CO2

1

80 

Natuurlijk koudemiddel

Rendement

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP waarde. COP staat voor Coëfficient of Performance. Dit is een getal dat aangeeft hoeveel energie een warmtepomp kan leveren gedeeld door het energieverbruik (elektriciteit). Een warmtepomp heeft het beste rendement als het verschil in temperatuur van de bron en de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk is. Standaard wordt het rendement van een warmtepomp vaak uitgerekend op een brontemperatuur van 7 graden en een aanvoertemperatuur van 35 graden. Het rendement ligt dan tussen 3 tot 6 á 6,5. Dit is voor het rendement een gunstige waarde. In de praktijk kan een warmtepomp niet altijd dit rendement leveren. Bijvoorbeeld, omdat de brontemperatuur lager is en/of de aanvoertemperatuur hoger.

SCOP
Wil je warmtepompen vergelijken? Kijk dan naar de SCOP waarde. Naast de hierboven genoemde COP is het verplicht om op het energielabel van warmtepompen een SCOP waarde te noemen. De S staat voor seizoen en geeft aan welke rendement de warmtepomp gedurende het (stook)seizoen kan leveren. Hierbij wordt rekening gehouden met het klimaat in Nederland. Europa is, voor het bepalen voor de SCOP, opgedeeld in drie klimaatgebieden:

KlimaatgebiedWeersomstandigheden in:
KoudHelsinki, Finland
Gemidddeld Straatsburg, Noord-Frankrijk
Warm Athene, Griekenland


Nederland valt onder het gemiddelde klimaat. Het werkelijke temperatuurverloop in Nederland is iets ongunstiger, omdat Straatsburg zuidelijker ligt.

Op het energielabel staan twee SCOP waardes genoemd. Een bij een aanvoertemperatuur van 35 graden en één bij 55 graden. Krijg je de woning niet altijd warm met 55 graden? Informeer dan naar het rendement bij hogere temperaturen. Dit rendement is mede bepalend voor het totale rendement van de warmtepomp gerekend over een jaar. Kijk hiervoor naar de specificaties van het apparaat of vraag die informatie op bij jouw installateur of fabrikant van de warmtepomp.

Omslagpunt gas versus elektra
Het omslagpunt van een warmtepomp in vergelijk met een gasgestookte cv-ketel ligt ongeveer op een SCOP van 2,52. Boven die waarde is een warmtepomp voordeliger dan een cv-ketel. Daarbij wordt uitgegaan van de volgende prijzen: gasprijs € 1,25 p/m3, elektra € 0,35 p/kWh. 

Als de komende jaren de gasprijs stijgt en de elektraprijs daalt, zoals de regering heeft aangekondigd, wordt het omslagpunt lager en dus gunstiger voor de warmtepomp. Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen is deze waarde ook gunstiger, omdat een deel van de stroom gratis is. 

Hoe nu verder

  • Warmtepompen: Hoe werkt een warmtepomp, wat zijn de aanschafkosten en is jouw woning geschikt?

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube