Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat kost een warmtepomp?

Hybride warmtepomp

KostenSubsidie
€ 6.000 tot € 8.500€ 2.400 tot € 3.750


De prijzen zijn gebaseerd op alleen het plaatsen van de hybride warmtepomp exclusief de cv-ketel. De hybride warmtepomp wordt bij de cv-ketel geplaatst. Een groot deel van het jaar kan de hybride warmtepomp de verwarmingsvraag over nemen. Bij lage buitentemperaturen (< 7 graden) schakelt de cv-ketel bij en bij nog lagere temperaturen (< 4 graden) neemt de cv-ketel het helemaal over. De cv-ketel zorgt ook voor het opwarmen van het warme water voor huishoudelijk gebruik. Met een hybride warmtepomp kun je 50 tot 70 % op het gasverbruik besparen. 

All-electric warmtepomp

Soort warmtepompKostenSubsidie
lucht€ 8.000 tot € 16.000€ 2.250 tot € 3.750
Bodem€ 10.000 tot € 22.500€ 4.200 tot € 5.700

 

Met een all-electric warmtepomp kun je volledig van het gas af. De hogere kosten van de all-electric warmtepomp heeft te maken met het feit dat je ook een voorziening moet hebben voor het warme water. Meestal is dat een boiler. Bovendien moet het vermogen van deze warmtepomp hoger zijn, omdat hij ook nog moet fuctioneren bij lage temperaturen tot -10 graden, terwijl bij de hybride warmtepomp de cv-ketel bijspringt. 
Als je ook gaat koken op elektra (inductie) kan de gasaansluiting vervallen, waardoor de vaste kosten voor een gasaansluiting kunnen komen te vervallen. 
Houd er wel rekening mee dat je door de warmtepomp meer stroom gaat verbruiken. Het gemiddelde rendement van een luchtwarmtepomp ligt lager dan die van een hybride, omdat hij ook nog functioneert bij lage temperaturen.
De bodemwarmtepomp heeft vaak een beter rendement, omdat hij gebuikt maakt van de bodemwarmte die minder temperatuurvariatie heeft dan de buitenlucht bij een luchtwarmtepomp. De temperatuur van de bodemwarmte zit meestal rond de 10 graden. De hoge kosten van de bodemwarmtepomp worden vooral veroorzaakt door het boren van de bodembron. 

Ventilatiewarmtepomp

KostenSubsidie
€ 4.000 tot € 6.700€ 2.250 tot € 2.700

 

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit het centrale ventilatiesysteem van de woning en dient bij bestaande woningen vaak ter vervanging van de centrale mechanische ventilator. De hoeveelheid warmte die uit het ventilatiesysteem gehaald kan worden is afhankelijk van de hoeveelheid benodigde ventilatie en is daardoor beperkt. Het heeft namelijk geen zin om extra te ventileren, omdat je dan extra buitenlucht naar binnen haalt die ook weer opgewarmd moet worden. Dan krijg je extra luchtstroming wat kan voelen als tocht. 

Lucht-lucht warmtepomp

Soort warmtepompKostenSubsidie
Single split lucht-lucht warmtepomp (airco)€ 1.500 tot € 3.500-
Multisplit lucht-lucht warmtepomp (airco)€3.000 tot € 6.000-


De lucht-lucht warmtepomp is een airco. De meeste airco's kunnen behalve koelen ook verwarmen. Het rendement bij het verwarmen is  ongeveer vergelijkbaar met een hybride warmtepomp. 
Het grote verschil tussen de hybride warmtepomp en de lucht-lucht warmtepomp is dat de hybride warmtepomp via het centrale verwarmingssyteem de hele woning verwarmd en de lucht-lucht warmtepomp, afhankelijk van het aantal binnenunits alleen één of meerder ruimtes. De besparing is vooral gebaseerd op dat alleen de ruimtes met een binnunit verwarmd worden en de overige ruimtes niet of minder. Een voordeel van de lucht-lucht warmtepomp is dat hij ruimtes snel op temperatuur kan brengen, doordat hij reschtstreeks de lucht verwarmd.   

Overige kosten

 • Waterzijdig inregelen: € 400 tot € 1000
  is vaak nodig om de warmtepomp goed te laten functioneren. De prijs is afhankelijk van de uitvoering. Het meest efficiënte is het inregelen met dynamische ventielen. Hier zitten wel hogere kosten aan verbonden. 
 • Aanbrengen lage temperatuurverwarming in hele woning: € 10.000 tot € 15.000
  Het is niet altijd nodig het  in de hele woning te wijzigen. 
 • Zwaardere elektra aansluiting > 3 x 25 A: ongeveer € 720 per jaar 
  Verzwaring van de aansluiting is soms nodig als de huisinstallatie het extra vermogen van de warmtepomp niet aan kan.
  De prijzen voor een zwaardere elektriciteitsaansluiting worden vastgesteld door de .
 • Aanpassen elektra aansluiting eenmalig: ongeveer € 275
  De prijzen variëren per netbeheerder. Als de aansluiting in het geheel vernieuwd moet worden, dan kunnen de kosten zelfs oplopen tot boven de € 1.000.
 • Vastrecht gasaansluiting:€ 260 per jaar
  Het vastrecht voor de gasaansluiting vervalt bij een all-electric warmtepomp.
 • Verwijderen gasaansluiting: Hier worden geen kosten voor in rekening gebracht

Wat levert het op?

SCOP

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de SCOP waarde. SCOP staat voor Seasonal Coëfficiënt Of Performance. De SCOP wordt vastgesteld volgens Europese eisen. Daarbij wordt een warmtepomp getest op meerdere buitentemperaturen en aanvoertemperaturen. De aanvoertemperatuur is de temperatuur waarmee het water (of de lucht) de warmtepomp verlaat. De temperaturen benaderen het werkelijke verbruik, gerekend over het stookseizoen. Door het toepassen van een warmtepomp kun je besparen op het gas, maar moet je wel rekening houden met extra elektriciteitsverbruik. Ter indicatie kun je de volgende vuistregels hanteren:

Vuistregels

Bij het rekenen van de opbrengst van warmtepompen kan gerekend worden met de volgende vuistregels:

Type warmtepomp    Besparing op gasOmrekeningsfactor van gas (in m3) naar elektra (in kWh)Uitgangspunt  SCOP t.b.v. vuistregel
Hybride warmtepomp  60 %                    2   4,5
All-electric lucht  100 %    2,25   4
All-electric bodem  100 %    1,8   5
Ventilatie   25 %    1,8   5
lucht-lucht   60 %     2   4,5

 

Voorbeeld 1
Stel je verbruik nu 1.500 m3 gas. Met de hybride warmtepomp kan je hierop 60 % besparen. 60 % van 1.500 is 900 m3 gas. Bij een omrekeningsfactor van 2, ga je dus 900 x  2 = 1.800 kWh extra aan stroom verbruiken. En blijf je 1.500 – 900  = 600 m3 gas verbruiken.

Voorbeeld 2
Bij hetzelfde verbruik van 1.500 m3 gas ga je bij een all-electric luchtwarmtepomp geen gas meer gebruiken. Bij een omrekeningsfactor van 2,25 ga je dus 1.500 x 2,25 = 3.375 kWh extra stroom gebruiken.  

Uitleg vuistregel:

In een m3 gas zit ongeveer net zo veel energie als in 10 kWh stroom. Bij een gasketel gaat een deel van de warmte verloren via de rookgassen. In de vuistregel is daarom uitgegaan van 9 kWh per m3 gas. Met een SCOP van 4,5 kom je op een omrekeningsfactor van 9 delen door 4,5 = 2

De vuistregels zijn grove indicaties en houden geen rekening met het aantal personen in een huishouding. Bij all-electric wordt hier wel rekening mee gehouden, omdat deze warmtepompen ook gebruikt worden voor het bereiden van huishoudwater.

Aandachtspunten

 • Subsidie
  De genoemde subsidie is geldig vanaf 1 januari 2022. De hoogte is vastgesteld op 30 % van de investeringskosten. inclusief de montage. Vanwege een tekort aan installateurs en warmtepompen is de indruk dat met name de hybride warmtepompen wel veel duurder zijn geworden. 
  De subsidie is alleen geldig voor bestaande woningen en dus niet voor nieuwbouw. Voor lucht-lucht warmtepompen is geen subsidie beschikbaar.
 • Nieuwe ontwikkelingen:
  • ​Warmtepomp met PVT-panelen
   PVT panelen zijn zonnepanelen die naast stroom ook warmte kunnen opnemen als bron voor een warmtepomp. Onder de zonnepanelen zit daarvoor een soort radiator.
  • Warmtepomp zonder buitendeel
   Er komen ook warmtepompen op de markt die volledig in de woning geplaatst kunnen worden. Er is dus geen buitenunit aanwezig die geluidsoverlast kan geven. Voor het plaatsen moeten er wel grote gaten in de gemaakt worden. Het is wel belangrijk dat deze rondom goed worden afgedicht.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube