Voor VvE'sContact
BackWarmtepomp

Prijs en rendement van warmtepompen

De hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp zijn goedkoper dan een all-electric warmtepomp. Die laatste heeft wel een hoger rendement. Wat kosten de verschillende soorten warmtepompen en wat is je energiebesparing op jaarbasis?

Installateur die warmtepomp installeert.

Let op: Door de enorme vraag naar energiebesparende maatregelen lopen wachttijden binnen de gehele markt op. Daarnaast zijn er voor de hybride warmtepomp ook leveringsproblemen waardoor het langer kan duren voordat je aan de beurt bent. 

Wat kost een warmtepomp?

Hieronder vind je een indicatie van prijs en subsidie voor de verschillende soorten warmtepompen.

Soort warmtepompPrijs (inclusief installatie)
Hybride warmtepomp (3 tot 6 kW)€6.000 tot € 8.500
Ventilatiewarmtepomp (5 kW)€4.000 tot €6.700
All-electric luchtwarmtepomp (3 - 12 kW)€8.000 tot €16.000
All-electric bodemwarmtepomp (4 - 16kW)€10.000 tot €22.500

Prijzen zijn inclusief btw en installatie. Let op: de prijzen van een warmtepomp kunnen behoorlijk variëren door de huidige marktsituatie.

De bodemwarmtepomp vraagt om een flinke investering, omdat het boren van putten naar de grondwaterlaag duur is. Bouwers passen deze techniek vaak alleen toe voor meerdere woningen die aangesloten worden op deze warmtepomp of voor utiliteitsgebouwen, zoals grote winkels, bedrijfspanden en scholen.

Subsidie voor warmtepompen

Via de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp:

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Met deze subsidie stimuleert de overheid Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp en de energieprestatie, en kan oplopen tot 30% van de aanschafkosten.

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de ISDE als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
 • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp.
 • De warmtepomp is geen lucht-luchtwarmtepomp.
 • Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
 • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
 • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

Alle warmtepompen die we via de Collectieve Inkoop Warmtepomp aanbieden, komen in aanmerking voor deze subsidie (mits er nog geld in de subsidiepot zit).

Wat levert een warmtepomp op?

Met een warmtepomp verbruik je minder tot geen gas: met de hybride warmtepomp verbruik je 50-70% minder, met de all-electric warmtepompen verbruik je helemaal geen gas meer. Je bespaart dus op je gasrekening en je draagt bij aan een schoner milieu. 

Hoeveel je met een warmtepomp precies bespaart op het gasverbruik en hoe lang het duurt voordat je de investering terugverdient, is afhankelijk van je woning, je persoonlijk verbruik en het type warmtepomp.

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede oplossing voor het meer duurzaam verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Doe mee

Hybride warmtepomp en ventilatiewarmtepomp

Onderstaande tabellen van Milieu Centraal geven een indicatie van hoeveel je bespaart op energieverbruik, en van de vermindering van de CO2-uitstoot per jaar bij een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp. 

SoortEnergieverbruik per jaarC02 uitstoot per jaar
HR cv-ketel1.500m3 gas2.800 kilo
Hybride warmtepomp (5kW)750m3 gas + 1.600kWh2.200 kilo
Ventilatie-warmtepomp met hr-ketel800m3 gas + 1.600kWh2.285 kilo

* Het voorbeeld geldt voor een gemiddelde eengezinswoning met drie personen.

All-electric warmtepomp

SoortEnergieverbruik per jaarC02 uitstoot per jaar
HR cv-ketel1.000m3 gas1.900 kilo
Luchtwarmtepomp (3 - 12kW)2.800 kWh1.300 kilo
Bodemwarmtepomp (4 - 16 kW) 2.100kWh1.000 kilo

*Dit voorbeeld geldt voor een goed geïsoleerde, gemiddelde eengezinswoning met drie bewoners.

COP: Coëfficient Of Performance

Het rendement van een warmtepompsysteem dat vermeld staat bij de product specificaties wordt uitgedrukt in de Coëfficiënt Of Performance (COP). De COP is de verhouding tussen de hoeveelheid verbruikte energie en de geleverde energie van de warmtepomp. 

De verbruikte energie is de elektriciteit die nodig is om de energie (warmte) uit de bron te halen en deze samen te persen (comprimeren) tot een bruikbare temperatuur.

De geleverde energie is de hoeveelheid warmte die de warmtepomp kan afgeven aan het afgiftesysteem of aan de boiler voor warm tapwater. 

De huidige generatie warmtepompen heeft meestal een COP van boven de 5. Een COP van 5 wil zeggen dat van de hoeveelheid energie die je erin stopt, er vijf keer zoveel energie uitkomt. Dus hoe hoger de COP, hoe beter.

De COP wordt standaard getest op een brontemperatuur van 7°C en een temperatuur van 35°C naar het afgiftesysteem (COP bij 7/35).

Werkelijk rendement

Aan de hand van de COP kun je verschillende warmtepompen met elkaar vergelijken. Het werkelijke rendement van de warmtepomp kan hier wel van afwijken. Dat heeft te maken met de werkelijke temperatuur van de bron en de werkelijke temperatuur naar het afgiftesysteem. Grof gezegd kun je stellen dat hoe hoger de temperatuursprong is tussen de bron en het afgiftesysteem, hoe lager het rendement van de warmtepomp.

Seizoensrendement

Bij een lucht-water warmtepomp is het werkelijke rendement een stukje lager dan de COP (7/35). Dit heeft vooral te maken met de variatie in de buitentemperatuur. Dit wordt ook wel het seizoensrendement genoemd, of SCOP (Seasonal Coëfficiënt Of Performance). 

In het voor- en najaar, als de buitentemperatuur tussen de 10 en 16 °C ligt en er gestookt wordt, werkt de warmtepomp met een hoog rendement. In de winter daalt het rendement van de warmtepomp. Zeker als de temperatuur richting het vriespunt gaat of zelfs daaronder daalt. Dan moet de cv-ketel bijspringen of neemt hij het verwarmen van de woning zelfs helemaal over van de warmtepomp.

De ketel springt over het algemeen bij als de temperatuur onder de 4°C komt. Dit kan in overleg met de installateur verlaagd worden tot 0°C.  Bij sommige type hybride warmtepompen springt de cv-ketel boven de 7°C al bij, als het te lang duurt om de woning te verwarmen met alleen de warmtepomp. 

Rendement bodemwarmtepomp

Bij een warmtepomp met bodemwarmte als bron is het rendement het hele stookseizoen redelijk stabiel, omdat de brontemperatuur meestal ook stabiel is (zo’n 10 a 12 °C). Hierdoor functioneert dit type warmtepomp gemiddeld met een hoog rendement. Voorwaarde is wel dat de warmtepomp niet te veel warmte onttrekt uit de bodem, waardoor de bodem uitgeput raakt. 

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Lees meer over de warmtepomp

Hybride warmtepompHet geluid van een warmtepompSubsidie voor duurzame energie: 10 vragen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube