Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wie moet het onderhoud betalen van het riool tussen mijn woning en het gemeentelijk hoofdriool?

Om vast te stellen of je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het riool wordt gekeken of de gemeente de grens heeft vastgelegd. 

De gemeente heeft de grens vastgelegd

Het onderhoud van het openbare gemeentelijk riool is een taak van de gemeente. In een gemeentelijke aansluitverordening of gemeentelijk rioleringsplan kan een beheersgrens voor de gemeente zijn aangegeven. De beheersgrens geeft aan tot welk punt de gemeente voor het onderhoud verantwoordelijk is en dus ook vanaf welk punt je zelf verantwoordelijk bent.

De gemeente heeft géén grens vastgelegd

Als de gemeente geen beheersgrens heeft vastgesteld, is het minder duidelijk vanaf welk punt de onderhoudsplicht van de gemeente eindigt en jouw onderhoudsplicht begint. Er moet dan uit de aanwezige omstandigheden afgeleid worden tot welk punt de riolering deel is van de woning of van het gemeentelijk rioleringsnet. Een inspectiebuis op het perceel of de erfgrens kan in dat geval de beheersgrens markeren, zoals de Rijdende Rechter in een specifieke zaak heeft geoordeeld. Dit is overigens nog geen vaste lijn in de rechtspraak. In andere gevallen kan anders geoordeeld worden.

Hoe nu verder

  • Juridisch advies: maak gebruik van onze juridische dienstverlening als je een geschil hebt met de gemeente

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube