Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Zijn loden waterleidingen in mijn woning gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Loden waterleidingen vormen alleen een verhoogd risico voor de gezondheid van ongeboren kindjes, baby's en jonge kinderen. Voor oudere kinderen en volwassenen is het risico bijna nul. Via voeding, lucht, huisstof en bodem krijg je ook lood binnen. Het aantal woningen met loden waterleidingen die nog in gebruik zijn, is klein.

Loden leiding herkennen

Loden leidingen werden vooral gelegd in woningen van voor 1945. Na 1960 zijn geen loden leidingen meer gebruikt. Loden leidingen hebben een doffe grijze kleur, zijn onregelmatig van vorm en dikker dan koperleidingen. Als je op de leiding tikt, klinken ze doffer dan wanneer je op een koperen of ijzeren leiding tikt.

Loden leidingen vervangen

Laat loden leidingen zo snel mogelijk vervangen. Vaak zijn loden leidingen weggewerkt of onbereikbaar. In dat geval wordt er een omleiding geplaatst en kan de oude loden leiding blijven zitten.

Gebruik van water

Totdat de leidingen vervangen zijn, kun je het water uit de kraan het beste de eerste 2 minuten niet voor eten of drinken gebruiken als de kranen een nacht of langer niet gebruikt zijn. Gebruik voor drinkwater of koffie- en theewater geen water uit de warme kraan. In warm water zitten meer metalen. Voor flesvoeding voor baby's en voor drinkwater voor kinderen tot 6 jaar en zwangeren kun je het beste flessenwater uit de winkel gebruiken. 

Doorspoeladvies bij nieuwe kranen en leidingen 

Uit nieuwe kranen en leidingen komen de eerste 3 maanden lood, nikkel en koper vrij. Na die periode kan het kraanwater zonder doorspoelen door iedereen gebruikt worden. Onderstaand advies geldt voor kraanwater dat zowel ‘puur’ gedronken wordt als gebruikt bij de bereiding van voedsel en dranken. 

  • Spoel een nieuwe kraan bij elk gebruik eerst 10 seconden door. 
  • Spoel nieuwe waterleidingen eerst 2 minuten door als de leiding lang (6 uur of langer) niet is gebruikt.

Hoe nu verder

  • Lood in drinkwater (RIVM)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube