Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Aanpassen opzegvergoeding alleen bij garantie vast contract

Het aanpassen van de opzegvergoeding bij vaste energiecontracten mag alleen als er ook een garantie komt dat energiebedrijven weer contracten voor een bepaalde tijd gaan aanbieden. Dat vindt Vereniging Eigen Huis.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is bezig de regels rondom de opzegvergoeding van vaste energiecontracten aan te passen. Hiermee wordt beoogd ‘meer ruimte te bieden aan leveranciers om contracten voor een bepaalde tijd aan te bieden.’ Volgens Vereniging Eigen Huis biedt dit echter geen garantie dat (alle) leveranciers ook daadwerkelijk vaste contracten aan gaan bieden. De vereniging stuurde daarom een brief naar de ACM, waarin zij ervoor pleit om die zekerheid wel in te bouwen, bijvoorbeeld door een contract met vast tarief met de looptijd van 1 jaar verplicht te stellen.   

Consumenten die een vast contract afsluiten bij een energiemaatschappij en die tussentijds willen overstappen naar een andere energieleverancier, betalen maximaal 250 euro opzegvergoeding bij een contractduur van drie jaar. Bij de nieuwe regeling van de ACM kan deze vergoeding veel hoger uitpakken. Ook wordt de regeling complexer, wat de vergoeding minder voorspelbaar, minder duidelijk en moeilijker controleerbaar maakt. Vereniging Eigen Huis vindt het van groot belang dat leveranciers weer vaste contracten gaan aanbieden, maar vraagt zich af of de ACM de beoogde regeling niet duidelijker en makkelijker kan maken.   

Daarnaast is de vereniging bang dat de consument door de nieuwe regels meer compensatie moet betalen, dan dat de leverancier daadwerkelijk aan verlies lijdt. Dit heeft onder andere te maken met de inkoop van energiecontracten van energiemaatschappijen. Vereniging Eigen Huis vindt dat de ACM de regeling, die op 1 januari 2023 in moet gaan, nog eens goed onder de loep moet nemen, zodat er geen overcompensatie voor de energieleveranciers ontstaat.  

Meer informatie

Inbreng consultatie opzegvergoedingen (pdf) (pdf)

Tags

SalderenVerduurzamenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube