Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Aantal woninginbraken stijgt sinds lange tijd

Na een jarenlange daling, neemt het aantal woninginbraken weer toe. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.

In de periode van januari tot en met september dit jaar werden er 17.300 woninginbraken geregistreerd. In diezelfde periode in 2021 waren dat er nog 16.100. Dit is een stijging van zeven procent. De toename heeft volgens de politie te maken met het versoepelen van de coronamaatregelen. De mensen waren gedurende de coronapandemie veel meer thuis en daardoor lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag. “Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe”, aldus Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider woninginbraken bij de politie. "We zitten nu iets lager dan in pre-coronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting nog altijd om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar.” Vooral in Drenthe (+41 procent), Flevoland (+35 procent) en Overijssel (+28 procent) sloegen inbrekers tot dusver vaker toe in vergelijking met vorig jaar. In Limburg (-8 procent) en Zuid-Holland (-1 procent) werd juist minder vaak ingebroken.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

“Als huiseigenaar kun je veel doen om het inbrekers lastig te maken”, aldus bouwkundig specialist John Kersemakers. “Plaats bijvoorbeeld goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren en gebruik dat ook. Ook als je maar heel even de deur uit bent. Zorg verder voor voldoende buitenverlichting. Geef je huis een bewoonde indruk als je er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de eerste etage. En sluit je aan bij buurtpreventiegroepen. Samen ben je alerter dan alleen.”

Meer informatie

  •  Lees meer inbraakpreventietips  

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube