Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Banken blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente

Veel huizenkopers willen hun huidige lage hypotheekrente meeverhuizen naar hun nieuwe koopwoning. Maar sommigen van hen stuiten daarbij op een gebrek aan medewerking van banken. Vereniging Eigen Huis eist dat dit verandert.

Door de stijgende rente willen steeds meer huiseigenaren de rente van hun huidige hypotheek meenemen naar een volgende koopwoning. Die rente is immer lager dan wanneer ze een nieuwe hypotheek afsluiten. Deze mogelijkheid staat ook in de voorwaarden van banken.  

Maar voor bepaalde huizenkopers blijkt dit vaak toch niet mogelijk. Het gaat hierbij om klanten met een resterende rentevaste periode korter dan 10 jaar én die maximaal moeten lenen voor de aankoop van hun nieuwe woning. Dat zit als volgt: als de rentevaste periode korter is dan 10 jaar, moeten banken bij de beoordeling van de hypotheekaanvraag uitgaan van een fictieve rente van 5% (vastgesteld door toezichthouder AFM). Daardoor kan de klant opeens minder lenen dan wanneer het bestaande rentecontract wel kan worden voortgezet. Veel banken wijzen de aanvraag dan af. De klant moet vervolgens een geheel nieuwe hypotheek afsluiten tegen de actuele hypotheekrente. Met als gevolg: maandlasten die soms wel honderden euro’s per maand hoger uitpakken dan verwacht.

Oplossing is wel mogelijk

Geldverstrekkers kunnen deze groep wel degelijk een oplossing bieden door de oude en de nieuwe rente te middelen. ING doet dit al. Maar bij andere banken is dit (nog) niet mogelijk. Karsten Klein, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: ”Het is kwalijk dat de meeste banken in deze situaties nalaten om klanten te helpen met een voordeliger rentecontract, terwijl dat binnen de regels heel goed mogelijk is.” 

Voorwaarden lopen erg uiteen

Vereniging Eigen Huis deed de afgelopen tijd onderzoek naar de mogelijkheden die banken bieden voor het meenemen van de hypotheekrente bij een verhuizing. Naast het feit dat bepaalde groepen buiten de boot vallen, blijkt verder dat de voorwaarden erg uiteen lopen. Zo moeten klanten bij sommige geldverstrekkers aangeven dat ze de hypotheekrente willen meenemen vóórdat ze hun oude hypotheek aflossen, bij andere hoeft dit pas later. Bij sommige geldverstrekkers mogen klanten de rente meenemen als hun oude woning nog niet is verkocht, bij andere niet. En de maximale termijn tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte loopt uiteen.

Afhandeling aanvragen niet op orde

Daarnaast blijkt dat geldverstrekkers hun acceptatieproces niet op orde hebben. Zo weet niet elke medewerker wat de precieze voorwaarden van de verhuisregeling zijn. Ook duurt het afhandelen van aanvragen langer dan gebruikelijk doordat de systemen hiervoor nog niet op orde zijn. Vereniging Eigen Huis roept geldverstrekkers op dit zo snel mogelijk op te lossen.

Let als consument hierop

Ga je verhuizen en wil je jouw oude rente meenemen? Let dan hierop:

  • Verdiep je ruim van tevoren in de voorwaarden van je geldverstrekker. In ieder geval voordat je je huidige woning verkoopt.
  • Kijk vooral goed wanneer je uiterlijk aan je geldverstrekker moet laten weten dat je jouw rente wilt meenemen. Geef dit op tijd aan.
  • Neem in de koopovereenkomst van je nieuwe huis een langer voorbehoud van financiering op. Bijvoorbeeld acht weken.

Meer informatie

  •  Alles over meenemen hypotheekrente   
  • Behoefte aan hypotheekadvies? Bekijk de mogelijkheden 

In een eerdere versie van dit bericht stond dat Aegon en Woonfonds middeling tussen de oude en nieuwe rente bieden. Aegon en Woonfonds hebben laten weten dat zij dit toch niet doen. 

Tags

Hypotheek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube