Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Btw-verlaging op zonnepanelen mag huishoudens geen verlies opleveren

Het btw-nultarief op zonnepanelen mag voor installateurs geen aanleiding zijn om de prijzen van de panelen te verhogen. Dit vindt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van berichtgeving van Solar Magazine.  

Update 16/11/2022 

De vereniging is blij dat de staatssecretaris al zo snel mogelijk, gedurende 2023, gaat monitoren wat de effecten zijn van het btw-nultarief op zonnepanelen en dat hij van plan is daar ruchtbaarheid aan te geven. 

Uit een enquête van Solar Magazine onder 212 installatiebedrijven blijkt dat 5 op de 10 installateurs overwegen om de consument hogere prijzen door te berekenen als het btw-nultarief wordt ingevoerd.  Vereniging Eigen Huis is het niet eens met deze doorberekening en vindt dat het btw-voordeel volledig ten goede moet komen van de consument. 

Voordeel moet geen nadeel worden

Het kabinet is voornemens om vanaf 1 januari 2023 de btw op de levering en installatie van zonnepalen op en bij woningen terug te brengen naar nul. De vereniging juicht dit voorstel toe, omdat de administratieve lasten voor huishoudens worden weggenomen. Bij aankondiging van het voorstel wees de vereniging de toenmalige minister van Financiën Wopke Hoekstra erop dat het voordeel voor de consument geen nadeel mocht worden, wanneer installateurs het nultarief zouden aangrijpen om prijsstijgingen door te voeren. De vrees van de vereniging lijkt nu waarheid te worden, aangezien 53 % van de installateurs consumenten meer willen laten betalen, als het btw-nultarief wordt ingevoerd en 20 % hier nog over twijfelt. Dit zou betekenen dat huishoudens in 2023 mogelijk een een hogere prijs moeten betalen voor hun zonnepanelen, terwijl er geen teruggave meer mogelijk is. Volgens de vereniging kan dit niet de bedoeling zijn van de invoering van het btw-nultarief. 

VEH consulatie btw nultarief zonnepanelen (pdf)

Sneller toezicht

Het kabinet wilde minimaal een jaar na invoering van het btw-nultarief bekijken welk effect de maatregelen had op de prijsontwikkeling van de aankoop en installatie van zonnepanelen. De vereniging roept minister van Financiën Sigrid Kaag op, om huishoudens te beschermen en meteen vanaf volgend jaar al toezicht te houden op de prijsontwikkelingen. 

Voor stel mvt (pdf)

Meer informatie 

Tags

BesparenSalderenVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energieWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube