Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Geen eenduidig geluid woningcrisis in debat Eerste Kamer

Op dinsdag 23 april jl. ging de Eerste Kamer in debat over wonen en bouwen in Nederland. In het debat gaf demissionair minister Hugo de Jonge aan dat het vinden van een goede balans in de huidige woningmarktsituatie van belang is: “De markt moet zijn werk kunnen doen, maar mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen moeten worden beschermd voor de uitwassen van die markt.”

Vanuit de partijen die nu aan het formeren zijn, kwam in het debat nog geen eenduidig geluid over de oplossingen die zij zien voor de woningcrisis. Wel werd een klein tipje van de sluier opgelicht van de vraagstukken die besproken worden aan de formatietafel. De BBB zei geen voorstander te zijn van woningbouw op landbouwgrond, maar zag wel mogelijkheden als in ruil daarvoor versoepeling van milieueisen voor agrariërs zouden kunnen komen. Vooralsnog gaat, zonder een nieuw kabinet, demissionair minister Hugo de Jonge door met zijn huidige beleid: “Tot de Kamer ‘ho’ zegt, zeg ik tegen het ministerie ‘go’!”

Droom voor de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis deelde in een positon paper haar visie voor de woningmarkt met de Eerste Kamer in aanloop naar het debat. Een thuis dat passend, betaalbaar en veilig is. Dat is bij Vereniging Eigen Huis de droom voor het wonen in Nederland.

Voor een passend en betaalbaar koopwoning aanbod zijn volgens Vereniging Eigen Huis de belangrijkste punten:

  • Houd vast aan de huidige bouwopgave inclusief de ambitie om van het totaal aantal te bouwen huizen ten minste twee derde ‘betaalbaar’ te maken. Neem in het debat over betaalbaarheid van de woningmarkt het inkomen van mensen als uitgangspunt. Op deze manier kan een betere balans van vraag en aanbod in de woningmarkt voor alle inkomens gecreëerd worden.
  • Voor het bouwen van betaalbare huizen is het absolute noodzaak om obstakels als te hoge grondprijzen zoveel mogelijk weg te nemen. Stimuleer actief grondbeleid op alle overheidsniveaus en creëer prikkels waardoor marktpartijen potentiële bouwlocaties voor prijzen verwerven die betaalbare en passende woningbouw mogelijk maken.
  • Zet in op aantrekkelijke fabrieksmatige bouw door esthetische verschillen te stimuleren en met landelijke standaarden te werken. Dit draagt bij aan versnelling van de nieuwbouw zonder de betaalbaarheid onder druk te zetten.
  • Geef burgerinitiatieven in de woningbouw de ruimte om innovatie in betaalbare en passende bouw- en woonvormen te stimuleren. Dit draagt bij aan de wens om meer passende woningen te bouwen.

Position paper Woondebat Eerste Kamer april 2024.pdf (pdf)

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube