Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Eigen Huis vreest voor hogere kosten en vertraging bij spouwmuurisolatie

Update 7/8/2023: Inmiddels hebben CDA en JA21 Kamervragen gesteld over de uitspraak van de Raad van State. Zij hebben dezelfde vragen als Vereniging Eigen Huis. De vereniging blijft de ontwikkelingen volgen. 

Een spouwmuur mag pas worden geïsoleerd nadat er ecologisch onderzoek is gedaan naar beschermde diersoorten. Deze uitspraak deed de Raad van State op 2 augustus 2023. Het ecologische onderzoek is noodzakelijk, maar duur. Daarom vreest Vereniging Eigen Huis voor hogere kosten en vertraging bij spouwmuurisolatie.  

De Raad van State deed een uitspraak naar aanleiding van een isolatiebedrijf die de Wet natuurbescherming heeft overtreden. Een spouwmuur mag pas worden geïsoleerd na ecologisch onderzoek. Een ecoloog moet de spouwmuur controleren op beschermde diersoorten zodat er kan worden geïsoleerd zonder de dieren te storen. Het verplichte onderzoek kost € 5.000 en duurt ongeveer een jaar. Er is een groot tekort aan ecologen die dergelijk onderzoek kunnen uitvoeren. Ondanks dat de uitspraak in het belang is voor de bescherming van vleermuizen, vindt Vereniging Eigen Huis de onderzoekskosten wel hoog en vreest dat dit tot lange wachttijden leidt voor huiseigenaren. Ook het behalen van de gestelde klimaatdoelstelling, 2,5 miljoen geïsoleerde woningen in 2030, wordt hierdoor moeilijker. 

Extra budget voor ecologisch onderzoek 

Om ervoor te zorgen dat de klimaatdoelstellingen wel worden behaald, heeft het demissionair Kabinet extra gelden beschikbaar gesteld. Gemeenten kunnen deze gelden gebruiken voor het opstellen van een soorten management plan (SMP), om natuurinclusief te isoleren. Met een SMP wordt er in een gebied ecologisch onderzoek gedaan. Hierdoor komen de onderzoekskosten niet bij de individuele huiseigenaar te liggen. Maar ook het opstellen van een SMP vergt veel tijd. Vereniging Eigen Huis vindt dat er hulp moet worden geboden aan huiseigenaren die in de tussentijd de spouwmuur willen isoleren.    

Brief Vereniging Eigen Huis aan Raad van State (pdf)

Uitspraak Raad van State Meer over spouwmuurisolatie Milieu Centraal: Wet natuurbescherming

Tags

HuiseigenaarJuridischVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube