Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Eindelijk compensatie voor VvE’s met blokverwarming

Walvisch_250822_VEH_Amsterdam_215.jpg

De hoge energierekening van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) met blokverwarming en/of een gezamenlijke stroomaansluiting gaat de overheid compenseren. VvE’s kunnen vanaf 25 april subsidie aanvragen. 

Het kabinet maakte op 31 maart de subsidieregeling bekend voor VvE's met een gezamenlijke hoofdaansluiting voor verwarming en/of elektriciteit. De subsidie is dringend nodig omdat bewoners van deze VvE’s geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond maar wel geraakt worden door de hoge energieprijzen. Daarom drong Vereniging Eigen Huis al vanaf Prinsjesdag 2022 aan op een oplossing. De vereniging is blij dat er nu eindelijk compensatie in zicht is en hoopt dat de subsidieaanvragen probleemloos verlopen en snel worden toegekend. Een aanvraag indienen kan vanaf 25 april en praktische informatie volgt nog.

Geen prijsplafond

Bij een blokaansluiting zijn alle appartementen voor verwarming en/of elektriciteit aangesloten op één gemeenschappelijke aansluiting van de VvE. Daardoor is bij de energieleverancier niet bekend hoeveel appartementen er achter die aansluiting zitten, waardoor slechts één keer het prijsplafond aan de gemeenschappelijke VvE wordt toegekend, in plaats van aan alle individuele bewoners.   

Aanvragen subsidie

Per 25 april kunnen VvE-bestuurders of beheerders de subsidie aanvragen bij de Belastingdienst. De subsidie wordt toegekend aan de VvE. Vervolgens moet de VvE of de beheerder zorgen dat dit wordt verrekend met de energienota's van de appartementseigenaren. De gemiste 2 x 190 euro voor de maanden november en december 2022 zijn in de subsidie verwerkt. De regeling geldt ook voor andere huishoudens die gebruik maken van een gedeelde aansluiting zoals huishoudens met een mantelzorgwoning in de achtertuin.

Informatie volgt nog

Op de website van de rijksoverheid zal binnenkort meer praktische informatie volgen over het aanvragen van de subsidie. De onderstaande tabel geeft alvast een idee om hoeveel subsidie het gaat. De hoogte van de subsidie voor de tweede helft van dit jaar moet nog worden vastgesteld, maar de minimale bedragen zijn al wel bekend. 

Woning met aansluiting op Subsidiebedrag Periode van uitkering
Blokgas / blokwarmte786,45 euro1e helft 2023
Blokelektriciteit731,13 euro1e helft 2023
Blokgas / blokwarmteMinimaal  276,76 euro2e helft 2023
BlokelektriciteitMinimaal 183,92 euro2e helft 2023

Tabel: welke subsidiebedragen kun je verwachten per appartement?

Meer informatie

  • Meer informatie over de subsidie: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/03/31/tegemoetkoming-hoge-energieprijzen-voor-huishoudens-met-blokaansluiting-eind-april-van-start

Ook interessant in kennisbank

Kan een VvE subsidie krijgen voor het aanschaffen van zonnepanelen?Welke subsidies kan een huiseigenaar of VvE krijgen voor energiebesparende maatregelen?

Tags

AppartementseigenaarJuridischSubsidieVvE beheerder

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube