Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Verduurzamen: begin nu voor de volgende winter

Door de hoge gasprijzen is de vraag naar energiebesparende maatregelen voor woningen sterk gestegen. De wachttijden bij isolatie- en installatiebedrijven lopen daardoor snel op. Uit ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat ruim één op de vijf huiseigenaren hun woning door de gestegen gasprijzen snel wil verduurzamen en extra maatregelen wil nemen. Voor iets meer dan 10% is dat niet nodig omdat hun huis al aardgasvrij is.

Stijgende gasprijzen maart 2022 (pdf)

Gemiddeld is de nieuwe energienota € 82 per maand duurder dan het oude tarief. Energie besparen wordt voor velen dan ook een noodzaak. Sommige producten, zoals (hybride) warmtepompen, zijn maar mondjesmaat leverbaar en hebben lange leveringstijden. Voor zonnepanelen is het knelpunt vooral het gebrek aan personeel, maar ook hier zijn leveringsproblemen niet uit te sluiten. Ook veel isolatiebedrijven zijn de komende maanden al volgeboekt. “Toch is het slim om niet langer te wachten en nu in actie te komen. De kans is dan het grootst dat je op tijd bent voor de volgende winter. Als je langer wacht ben je straks te laat” zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis. 

Haal direct belemmeringen weg want iedereen moet kunnen verduurzamen 

Uit eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis (juni 2021) bleek dat bijna twee derde van de eigen woningen beter geïsoleerd kan worden. De helft van de eigenaren zegt dat ze hun huis wel willen verduurzamen, maar dat daarvoor het geld ontbreekt. Cindy Kremer: “Het is belangrijk dat de financiële barrières voor bewoners met een bescheiden inkomen zo snel mogelijk worden weggenomen. Deze groep zit klem door de steeds hogere energielasten en houdt geen geld over om daar iets tegen te doen. Schrap daarom de verplichting om twee maatregelen ineens te nemen voordat je subsidie krijgt maar help mensen bij iedere afzonderlijke verbeterstap die ze zetten. Verstrek de isolatiesubsidies vooraf in plaats van achteraf, daarmee voorkom je dat mensen de isolatiekosten eerst volledig met eigen geld moeten betalen. Een voucher, een bon die geld waard is bij isolatiebedrijven, helpt eigenaren van woningen met een zeer laag energielabel en een klein budget om hun situatie te verbeteren.”  

VEH onderzoeksrapport isoleren - willen, kunnen en doen? (pdf)

Meer informatie 

  • Snel energie besparen
  • Isoleren en ventileren
  • Nieuw beleid nodig om huiseigenaren te helpen met isoleren

Tags

BesparenSubsidieVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-KlimaatplannenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube