Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

EU voorstander van 0% btw op zonnepanelen

De Europese Raad van ministers heeft het besluit genomen om een 0% btw-tarief mogelijk te maken op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Vereniging Eigen Huis is blij met dit voorstel. Nu betaal je in Nederland 21% btw, die je via een complexe regeling kan terugvragen. Vereniging Eigen Huis pleit al lange tijd voor een vereenvoudiging van deze regeling. 

Of een lager of nultarief voor de btw ook daadwerkelijk wordt ingevoerd, moet door een nieuw kabinet worden besloten.  

Vermindering complexiteit

Sinds 2013 is het voor zonnepaneeleigenaren in Nederland mogelijk om de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen grotendeels terug te krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een zonnepaneeleigenaar tijdig verschillende complexe stappen doorlopen. Zo complex dat het aanschaffen van aanvullende panelen vaak niet loont. Ook voor de Belastingdienst leidt het huidige proces tot extra werk en hoge kosten. Vereniging Eigen Huis wil dat het proces eenvoudiger wordt, zonder dat het belastingvoordeel voor zonnepaneeleigenaren verloren gaat. Door kleine wijzigingen zijn daarin al stappen gezet. Met het voorstel van de Europese Raad van ministers dat nu een 0% btw-tarief mogelijk maakt, zouden de huidige administratieve lasten voor zonnepaneeleigenaren en Belastingdienst komen te vervallen. 

Win-winsituatie

In april 2021 liet Staatssecretaris Vijlbrief weten dat er in Europa onderhandelingen plaatsvinden over het 0% btw-tarief voor zonnepanelen. Nederland is hier als lidstaat voorstander van. Het besluit van de Europese Raad van ministers opent daarnaast wellicht ook de deur naar btw-verlaging van onder andere duurzame warmtebronnen. Daar betaal je nu 21% btw over. Vereniging Eigen Huis hoopt dat het nieuwe kabinet meegaat in het voorstel van de Europese Raad van ministers. Zodat de complexiteit vermindert en de betaalbaarheid van verduurzamingsmaatregelen wordt vergroot.

Meer informatie

Nieuwsbericht “BTW-regeling voor zonnepaneeleigenaren te complex”  

Meer informatie over zonne-energie  

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube