Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Fiscale behandeling familiehypotheken niet veranderd

Onlangs reageerde de Staatssecretaris van financiën op Kamervragen over de familiehypotheek. Zijn conclusie was dat er geen andere regels nodig zijn voor deze manier van geld lenen. Aanleiding voor de Kamervragen was een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) in december 2023. DNB stelde dat familiehypotheken prijsopdrijvend zouden werken en dat familiehypotheken leiden tot onterechte voordelen. Vereniging Eigen Huis stelde eerder al vraagtekens bij de conclusies van het onderzoek en onderschrijft de antwoorden van de Staatssecretaris.

DNB beweert in het onderzoek dat bij familiehypotheken vaak sprake is van overkreditering, wat mogelijk de huizenprijzen opdrijft. Volgens DNB wordt eerst een maximale hypotheek bij een bank afgesloten, waarna het resterende bedrag wordt geleend bij familie. Vereniging Eigen Huis wijst op strenge wetgeving die overkreditering bij woningaankopen vrijwel onmogelijk maakt. Banken hanteren dezelfde toetsing bij familiehypotheken als bij traditionele hypotheken. Er wordt gekeken of de totale hypotheeklasten passen bij het totale inkomen. Het is niet zo dat je met een familiehypotheek veel meer kunt lenen. Het onderzoek toont ook niet aan dat er een prijsopdrijvend effect is door familiehypotheken.

Hypotheekrenteaftrek

Op 7 februari reageerde de Staatssecretaris van Financiën op Kamervragen over dit onderwerp. Het demissionaire kabinet ziet geen problemen in deze constructie en is niet van plan om de hypotheekrenteaftrek op familiehypotheken te beperken. DNB opteerde om de hypotheekrenteaftrek op familiehypotheken af te schaffen, omdat dit een onterecht voordeel zou opleveren. De rente wordt volgens DNB ook vaak terug geschonken binnen de schenkingsvrijstelling.

Maar volgens de Staatssecretaris kan niet worden aangetoond dat mensen met een familiehypotheek meer voordeel hebben bij renteaftrek dan mensen met een hypotheek bij de bank. Bovendien is het betalen van rente met een schenking niet exclusief voor familiehypotheken, dit kan ook bij hypotheken die bij een bank zijn afgesloten.

Kosten voor de staat

DNB schat de extra kosten voor de staat door de hypotheekrenteaftrek op € 150-200 miljoen. Volgens de Staatssecretaris is dit een overschatting. De vooronderstelling dat bij familiehypotheken meer wordt geleend klopt niet per definitie, omdat er ook bij de bank omstandigheden kunnen zijn waardoor je meer kunt lenen, zoals bij verduurzaming. Bovendien heeft DNB geen rekening gehouden met lagere rentetarieven bij familiehypotheken, wat de totale kosten voor de staat juist kan verlagen met ongeveer € 200 miljoen.

Geen andere regels

Kortom, de recente reactie van de Staatssecretaris van Financiën op Kamervragen bevestigt dat er geen aanvullende regelgeving nodig is voor familiehypotheken. Zowel het ontbreken van bewijs voor overkreditering als het gebrek aan duidelijke voordelen bij hypotheekrenteaftrek rechtvaardigen het behoud van de huidige regels.

Meer over familiehypotheken Je kind financieel helpen bij aankoop woning

Tags

Hypotheek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube