Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Gemeentelijke ‘groene’ belastingkorting voor verduurzaming woning

Groene heffingskorting, zou naast subsidies, volgens minister Ollongren een goede aanvulling zijn voor gemeenten om huiseigenaren te stimuleren hun huis te verduurzamen. Dit komt uit een onderzoek dat de minister deed op verzoek van de Tweede Kamer.

Kamerbrief Verduurzamen Commissie BZK (pdf)

In een aangenomen motie van VVD-kamerlid Helma Lodders en D66-Kamerlid Steven van Weyenberg werd aan de minister gevraagd of zij onderzoek wilde doen naar het vrijstellen van de onroerendzaakbelasting (ozb) van zonnepanelen.  De minister onderzocht verschillende mogelijkheden, om zo huiseigenaren niet alleen vanuit het Rijk te stimuleren hun huis te verduurzamen, maar ook op gemeentelijk niveau.

Groene heffingskorting

Uit de verschillende voorstellen kwam de groene heffingskorting als beste uit de bus. De minister geeft aan dat met deze belastingkorting alle verduurzamingsmaatregelen worden gestimuleerd en niet alleen het gebruik van zonnepanelen. 

De groene heffingskorting zal, volgens de minister, leiden tot een vermindering van de verschuldigde gemeentelijke belasting, zoals bijvoorbeeld de ozb. De korting zal gaan gelden voor alle huiseigenaren die kunnen aantonen dat zij één of meer verduurzamingsmaatregelen hebben doorgevoerd in hun woning 

Gemeenten mogen op dit moment de korting al invoeren, maar maken hier niet of nauwelijks gebruik van. Minister Ollongren wil dan ook met de gemeenten in gesprek of een (verplichte) groene heffingskorting bijdraagt aan het verduurzamen van woningen door huiseigenaren op lokaal niveau. Wanneer de minister deze gesprekken heeft gevoerd zal zij een terugkoppeling geven aan de Tweede Kamer.

Wetswijziging

Als blijkt dat het wenselijk is om gemeenten te verplichten een groene heffingskorting toe te passen, moet de wet worden aangepast. Om dit mogelijk te maken moet minister Ollongren een wetsvoorstel indienen, waar de Tweede Kamer over zal beslissen. Het duurt dan ook nog enige tijd voordat er duidelijkheid is of de wettelijke verplichting er komt.  

Bij toekenning kan door gemeenten rekening worden gehouden met het volgende:

  • De groene heffingskorting eenmalig of voor een korte periode (een aantal jaren) ter beschikking kan worden gesteld. 
  • De hoogte van de groene heffingskorting afhankelijk kan worden gesteld van het aantal verduurzamingsmaatregelen dat door de huiseigenaar wordt uitgevoerd. 

Bijvoorbeeld: een eenmalige groene heffingskorting voor zonnepanelen ter hoogte van € 275 zou de hogere ozb voor de huiseigenaar compenseren voor een periode van 25 jaar (wat gelijk staat aan de technische levensduur van de zonnepanelen).

Wat vindt Vereniging Eigen Huis

Huiseigenaren stimuleren om hun huis te verduurzamen is positief. De minister moet alleen wel denken aan de groep huiseigenaren die financieel niet in staat zijn hun woning te verduurzamen. Een heffingskorting voor de één (huiseigenaren met een energiezuinig woning) betekent namelijk een stijging van de ozb voor de ander. Mensen die hun huis (nog) niet hebben verduurzaamd, wil je graag stimuleren dit alsnog te doen en niet straffen met een hogere aanslag van de gemeentelijke lasten.

Tags

OnderzoekVerduurzamenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube