Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Gemeenten krijgen bevoegdheid woningen van gas af te sluiten

Gemeenten krijgen straks de bevoegdheid woonwijken van het aardgas af te sluiten. Een nieuwe wet die dit regelt, is dinsdag 23 april aangenomen door de Tweede Kamer. Wel komen er extra regels om ervoor te zorgen dat de overstap naar een andere manier van verwarmen betaalbaar is voor bewoners. 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er tot 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af moeten. Dit gebeurt onder andere via de wijkaanpak. Daarbij regelen gemeenten dat wijken overgaan op een andere manier van verwarmen, zoals een warmtenet of warmtepomp. De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (WGIW) geeft ze de mogelijkheid woningen van het gas af te sluiten. Hiermee wil de politiek voorkomen dat het gasnetwerk in een wijk voor enkele bewoners in stand moet worden gehouden. 

Betaalbaarheid  

Vereniging Eigen Huis had de Tweede Kamer opgeroepen te regelen dat de woonlasten van bewoners niet stijgen als zij van het gas af moeten. Hierover stond niets in het wetsvoorstel van het kabinet. De Kamer nam een voorstel van onder andere de VVD aan om de betaalbaarheid beter te beschermen. Hier worden nog regels voor opgesteld. Dit gebeurt in overleg met maatschappelijke organisaties zoals Vereniging Eigen Huis.  

De vereniging is hier blij mee en praat graag mee. Volgens haar is het nu zaak deze regels op een dusdanige manier uit te werken dat de betaalbaarheid ook echt zo goed mogelijk wordt gegarandeerd. Uit onderzoek van de vereniging blijkt dat veel huiseigenaren voor verduurzaming zijn, maar dat betaalbaarheid en consumentenbescherming belangrijk zijn voor het draagvlak hiervoor.  

Minimaal 8 jaar de tijd 

Gemeenten moeten inwoners straks minimaal acht jaar de tijd geven voordat zij het gas afsluiten. In deze periode kunnen woningeigenaren aansluiten op een warmtenet of een warmtepomp nemen. De Eerste Kamer moet nog instemmen met de nieuwe wet.  

"Voorkom lastenstijging voor bewoners die van aardgas af moeten"

Van het aardgas af - onderzoek VEH (pdf)

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube