Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Gemeenten scoren onvoldoende voor bewonersparticipatie

Gemeenten investeren te weinig in bewonersparticipatie. Huiseigenaren geven lokale overheden met een 4,7 daarvoor een zware onvoldoende, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder ruim 7.300 huiseigenaren.  

Vereniging Eigen Huis roept gemeenten dan ook op snel serieus werk te maken van participatietrajecten en deze in de te sluiten coalitieakkoorden te verankeren. Verreweg de woningbezitters voelen zich onvoldoende geïnformeerd en betrokken bij veranderingen in hun woonomgeving zoals grootschalige woningbouw, de bouw van windmolens, zonneparken en de aanleg van wegen of ondergrondse leidingen. Een derde voelt zich hierbij wel voldoende betrokken. 

Niet nagekomen beloften

Meer dan de helft van de huiseigenaren heeft te maken gehad met een besluit dat het aanzien of het karakter van hun buurt verandert. De mate van participatie bleef daarbij vaak steken bij beloften die gemeenten maar zelden waarmaken.   

Zo bieden gemeenten in de ogen van de respondenten zelfden goede alternatieven voor aangekondigde bouwplannen. De waardering hiervoor blijft steken bij een schamele 3,1. Lage waarderingscijfers zijn er ook voor de effectrapportages voor omwonenden alsook tijdige en heldere communicatie van de gemeente.

Belangrijk verkiezingsthema

Huiseigenaren zijn zeer betrokken bij hun leefomgeving: 94% wil geïnformeerd over plannen, 87% wil daarover worden geraadpleegd. Zeven op de tien willen meedenken over oplossingen en ruim de helft wil actief samenwerken met de gemeente.  

Participatie is bij de gemeenteraadsverkiezingen daarom voor veel kiezers een belangrijk thema. Voor 77%  van de huiseigenaren is een politieke partij die communiceert en luistert naar haar inwoners een belangrijke factor bij de stemkeuze. Voor 26% is dit zelfs doorslaggevend.   

De resultaten zijn een minieme verbetering vergeleken met het eerste participatieonderzoek van Vereniging Eigen Huis uit 2018. Destijds waardeerden huiseigenaren hun gemeenten met gemiddeld een 4,4 voor de mate waarin zij werden betrokken bij grootschalige bouwplannen. Op geen enkel punt haalden gemeenten een voldoende. Dat is ook deze keer het geval.  

Meer informatie 

Participatie steekproef onder VEH leden (pdf)

Tags

BewonersinvloedOnderzoekVerkiezingenWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube