Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Gemengde gevoelens bij nieuwe schadeafhandeling Groningen

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) maakte 17 mei een nieuwe aanpak bekend voor de afhandeling van schades aan woningen door gaswinning. Wij willen waarschuwen voor de consequenties van de nieuwe aanpak voor kleine schades.  

Bewoners die nog niet eerder een schadevergoeding kregen kunnen nu een vaste vergoeding van € 5.000 euro ontvangen voor het herstel van kleinere schades. Hiermee moet de schadeafhandeling sneller gaan, met minder bureaucratisch gedoe. De consequentie van deze vergoeding is dat daarna geen aanvullende schadevergoeding kan worden aangevraagd, tenzij er opnieuw een beving plaatsvindt. Vereniging Eigen Huis waarschuwt huiseigenaren daarom om alert te zijn of de geboden € 5.000 voldoende is om de schade aan hun woning duurzaam te herstellen. 

In Noord-Drenthe en Oost-Groningen moeten 1400 gedupeerde huiseigenaren zelf bewijzen dat de schade aan hun woning door bodemdaling is ontstaan. Het wettelijk bewijsvermoeden, de gedachte dat er sprake is van aardbevingsschade tenzij kan worden bewezen dat de schade niet is ontstaan door een aardbeving, is voor hen niet van toepassing. Wij zijn het er niet mee eens dat de bewoners de bewijslast moeten dragen. Het is haast onmogelijk om zelf te bewijzen dat schade het rechtstreekse gevolg is van de gaswinning. 

Daarom pleiten wij voor een brede toepassing van het bewijsvermoeden. Het is een van de punten in het Sociaal Handvest Groningen dat VEH samen met de GBB en het Gasberaad opstelde.

Sociaal Handvest Groningen (pdf)

Tags

Groningen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube