Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Groningers voorop in sociaal handvest VEH, GBB en Gasberaad

De Tweede Kamer moet de wijziging van de Tijdelijke Wet Groningen niet in de huidige vorm aannemen en eerst de Groningse inwoners voorop stellen. Die oproep doen wij, samen met de Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad, in een gezamenlijk handvest.

In het sociale handvest geven we aan welke mensgerichte uitgangspunten moeten gelden om de problemen in Groningen per direct aan te pakken. Dit om na jaren vertraging het vertrouwen van de bewoners terug te winnen. Op 10 februari vindt een belangrijk Kamerdebat over de Groningse gaswinning plaats. Maar de regering moet het voorliggende wetsvoorstel eerst op de punten in het handvest aanpassen.

Toetssteen voor alle voornemens

De twaalf uitgangspunten van het handvest zien wij als de toetssteen voor alle voornemens, besluiten en afspraken die vanuit wetgever, bestuurders en instanties de Groningse gedupeerden raken. Een vergelijking met de toeslagenaffaire dringt zich op: het is nu nodig dat er een omslag in de bestuurscultuur komt en dat de menselijke maat weer centraal komt te staan. 

‘Denk vanuit bewonersbelangen’

Enkele belangrijke punten uit het handvest zijn: 

 • Denk bij alle besluiten vanuit de bewonersbelangen en niet langer vanuit processen van ambtelijke organisaties. 
 • Hou op met Groningers te zien als potentiële profiteurs.
 • Om vertrouwen te winnen moet je vertrouwen geven. Te veel geld gaat op aan controles en onderzoeken. Geef bewoners het voordeel van de twijfel, en besteed het geld aan herstel en versterking. 
 • Beperk administratief gedoe tot een minimum en zorg voor één aanspreekpunt voor bewoners. 
 • Stop met alleen cosmetisch oplappen en herstel ook funderingen. De voorzitter van het Instituut Mijnbouwschade pleit ook voor een wetsuitbreiding om daar de bevoegdheid voor te krijgen.
 • Stel uiterste termijnen aan bestuurlijke instanties. Halen ze die niet, dan mag de bewoner aan de slag. Nu moeten alleen bewoners zich houden aan termijnen, terwijl instanties deze eindeloos kunnen uitstellen.
 • Zorg voor rechtsbescherming. Het bewijsvermoeden was bedoeld om bewoners te helpen schade makkelijker te verhalen. In de praktijk omzeilen deskundigen dit uitgangspunt regelmatig. Een onafhankelijk juridisch team moet hen ondersteuning bieden.

Om ons pleidooi kracht bij te zetten, wordt het handvest aangeboden aan betrokken ministeries, dossierhouders in de Tweede Kamer, provincie, gemeenten, NCG, IMG en de Onafhankelijk Raadsman.

Meer informatie

Sociaal Handvest Groningen (pdf)

Tags

Groningen

Deel dit artikel

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube