Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Gunstige overstapregeling erfpacht verlengd

De gunstige voorwaarden waarmee Amsterdamse huiseigenaren kunnen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht worden verlengd. Dat heeft de gemeente Amsterdam op 10 november bepaald onder druk van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

De ACM oordeelt dat de gemeente haar erfpachters onvoldoende heeft voorgelicht over de voor- en nadelen van eeuwigdurende erfpacht. De mogelijkheid om hier alsnog onder de oude, gunstiger voorwaarden voor te kiezen duurt zes maanden.

Duurder

Sinds 8 januari 2020 was het nog wel mogelijk om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. Maar de voorwaarden waaronder dat mogelijk was, waren echter minder gunstig dan voor die datum. Daardoor werd eeuwigdurende erfpacht een stuk duurder. Zo verviel een kortingsregeling en werd bij de berekening van de afkoopsom uitgegaan van een meer recente WOZ-waarde. Door de sterk gestegen huizenprijzen in Amsterdam zal die WOZ-waarde altijd flink hoger zijn dan die uit 2014 of 2015. Uit rekenvoorbeelden blijkt dan ook dat het eeuwigdurend vastzetten van de erfpachtcanon wel tot tien keer duurder kan woorden. Omdat de gemeente dit onvoldoende duidelijk heeft uitgelegd, heeft de ACM bepaald dat erfpachters alsnog een half jaar lang gebruik moeten kunnen maken van de gunstige overstapvoorwaarden. De gemeente maakt bekend wanneer deze verlengde periode ingaat.

Dit vinden wij

Vereniging Eigen Huis is blij met de mogelijkheid die nu wordt geboden. Al in 2019 pleitte de vereniging voor een verlenging van de gunstige voorwaarden.

Meer informatie 

Erfpacht: wat het is en hoe het werkt

Brief van de wethouder aan de gemeenteraad van Amsterdam (pdf)

Tags

Erfpacht

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube