Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Gunstige overstapregeling erfpacht voor spijtoptanten van kracht

Erfpachters in Amsterdam die in aanmerking komen voor de spijtoptantenregeling kunnen daar vanaf 28 november gebruik van maken. De regeling was al in juni aangekondigd, maar is nu door de gemeenteraad bekrachtigd.  

Door de spijtoptantenregeling kunnen erfpachters die verzuimden voor 8 januari 2020 in te gaan op de aanbieding om over te stappen op erfpacht dit alsnog doen onder gunstige voorwaarden. Deze mogelijkheid staat tot 1 augustus 2023 voor hen open. 

Eeuwigdurende afkoop 

De overstapregeling betreft de overstap naar eeuwigdurende erfpacht. Dat kan door eeuwigdurende afkoop van de erfpacht of het vastklikken van de erfpachtcanon aan het einde van het tijdvak. De canon wordt dan niet meer herzien vanwege de gestegen grondwaarde, maar alleen gecorrigeerd voor inflatie. Tot 8 januari 2020 had 85% van de erfpachters een overstapaanvraag gedaan. Buiten de spijtoptantenregeling vielen huiseigenaren die na 8 januari 2020 een huis op erfpacht hadden gekocht en waarvoor de vorige eigenaar geen overstapaanvraag had gedaan. Ook eigenaren van panden die een woon- en bedrijfsfunctie hebben werden uitgesloten.  

Inspraak 

De voorgestelde spijtoptantenregeling eerder dit jaar werd tot en met 19 september opengesteld voor inspraak. Daar maakten veel Amsterdammers gebruik van. Dit heeft echter inhoudelijk geen invloed gehad op de voorgestelde regeling. Dat betekent dat de twee hiervoor genoemde groepen blijvend buiten de boot vallen.   De gemeente Amsterdam poogt alle erfpachters die voor de regeling in aanmerking komen een brief te sturen. Mocht een erfpachter geen brief ontvangen maar wel vermoeden in aanmerking te komen voor de regeling kan die zich melden via het online overstapportaal. De gemeente heeft aangekondigd pas na 1 augustus 2023 te kunnen beginnen met de afhandeling van de aanvragen.  

Dit vindt Vereniging Eigen Huis 

Vereniging Eigen Huis is blij dat deze spijtoptantenregeling wordt ingevoerd. Al eerder pleitten wij voor verlenging van de overstapregeling. Wel betreurt de vereniging dat kopers van een Amsterdamse woning op erfpacht na 8 januari 2020 en eigenaren van panden die een woon- en bedrijfsfunctie hebben niet van de deze regeling gebruik kunnen maken. 

Meer informatie 

  • Wat is erfpacht?

Tags

Erfpacht

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube