Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Huiseigenaren vaak niet bewust van gevaren klimaatverandering

Ruim driekwart van de huiseigenaren wonend in gebieden met kans op overstroming of verzakking is zich niet bewust van de risico's. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.  

Door klimaatverandering nemen de dagen met extreem weer toe en lopen huiseigenaren groter risico op een overstroming of verzakking van de grond. Maar ze hebben daar vaak geen enkele notie van. Vereniging Eigen Huis bracht de risicogebieden in Nederland in kaart en deed onderzoek* onder de daar wonende leden. Daaruit blijkt dat 76 procent zich niet bewust is van mogelijke gevaren. Verder vertrouwt zo'n 40 procent van de leden die wel beseffen risico te lopen op bijstand van verzekeraars en overheid bij een overstroming of verzakking. “Dat is echter heel vaak niet het geval", aldus Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. “De kosten voor funderingsherstel bij een verzakking komt volledig voor rekening van de huiseigenaar. En voor overstromingen die het gevolg zijn van het doorbreken van primaire waterkeringen is het nauwelijks mogelijk om een verzekering af te sluiten.” In Europa is Nederland één van de landen met het grootste risico op overstromingsschade en er dreigen in ons land 1 miljoen woningen te verzakken door de droogte.  De schadebedragen kunnen flink oplopen. Zo gaat het bij een verzakking gemiddeld om 65.000 euro per woning.    

Regie 

Wat verder opvalt uit het onderzoek is dat de huiseigenaren bijna nooit zijn benaderd door de gemeente, verzekeraar of andere instantie om hen te wijzen op het risico van een overstroming of verzakking. “Het wordt tijd dat de overheid in actie komt en regie neemt”, stelt Ligtlee. “Huiseigenaren zijn best bereid tot preventieve maatregelen, blijkt uit ons onderzoek. Maar veelal is daarbij de hulp gewenst van een gemeente of overheid om te weten welke stappen ze precies kunnen nemen.”  

> Lees meer over klimaatverandering en wonen  

*betreft een representatief onderzoek onder bijna 2.000 huiseigenaren wonend in een risicogebied in Nederland.   

Ook interessant in kennisbank

Wat kun je doen bij extreem weer, zoals kou, wind, hitte en wateroverlast?

Tags

HuiseigenaarWonenWonen-Veiligheid

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube