Huishoudens krijgen meer invloed op waterschappen
Het waterschapsbestuur wordt voortaan democratischer verkozen. Huishoudens krijgen meer zeggenschap. De Eerste Kamer heeft dinsdag 29 november een voorstel van GroenLinks en D66 aangenomen. Vereniging Eigen Huis pleitte hier ook al langere tijd voor.
Nederland telt 21 waterschappen die allemaal een algemeen bestuur hebben dat het beleid bepaalt. Hierin zitten gekozen vertegenwoordigers waarvoor kiezers eens in de vier jaar naar de stembus mogen. Daarnaast zijn er de gereserveerde zetels - de zogenoemde geborgde zetels - waarover kiezers niets te zeggen hebben. Nu zijn er nog zeven tot negen geborgde zetels per waterschap. Die worden toegewezen aan vertegenwoordigers van de landbouw, de natuurorganisaties en het bedrijfsleven en hoeven niet gekozen te worden.
Wetsvoorstel GroenLinks en D66
Nu wordt eindelijk gesnoeid in het aantal geborgde zetels. Tweede Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) maakten zich hard voor vernieuwing van het bestuur van waterschappen. Met het aannemen van hun wetsvoorstel blijven er nog vier geborgde zetels over: twee voor de landbouw en twee voor natuurorganisaties, zodat hun vaak tegengestelde belangen even goed vertegenwoordigd zijn. Het bedrijfsleven wordt voortaan uitgesloten. Zo worden burgers niet op achterstand gezet ten opzichte van bedrijven. Bromet: “Ik ben enorm trots dat we deze verandering met een initiatiefwet voor elkaar hebben weten te krijgen. Dit wetsvoorstel is een enorme systeemverandering die een nieuwe stap is in het democratischer maken van de waterschappen.”
Dit vindt Vereniging Eigen Huis
De vereniging is blij met deze uitkomst. “We hebben stevig gelobbyd om dit voor elkaar te krijgen”, aldus Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. “De oude situatie was oneerlijk wat betreft de invloed van huiseigenaren, terwijl zij verreweg het grootste deel van de waterschapslasten betalen. We dringen er bij minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) op aan om via versnelde inwerkingtreding ervoor te zorgen dat de nieuwe regels al van toepassing zijn bij de eerstvolgende waterschapsverkiezing op 15 maart 2023."