Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Wetsvoorstel eerlijkere verdeling waterschapslasten aangenomen

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor woningen en bedrijfspanden en zo bedrijven meer laten bijdragen. Vereniging Eigen Huis maakte zich als één van de eersten hard voor deze mogelijkheid.   

Een ruime meerderheid van de Kamerleden stemde voor het wetsvoorstel. Het idee achter de wetswijziging is dat iedereen betaalt voor de diensten van de waterschappen op basis van hoeveel zij ervan profiteren: het profijtbeginsel. 

“Doordat waterschappen nu hetzelfde tarief moeten rekenen voor huiseigenaren en bedrijven, is van een eerlijke lastenverdeling al lang geen sprake meer,” vertelt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging. De watersysteemheffing is gebaseerd op de WOZ-waarde van onroerend goed. Inmiddels is ruim 80% van de opbrengst afkomstig van huishoudens, omdat de WOZ-waarde van woningen sinds 2015 met maar liefst 73% steeg, tegenover 0,2% voor bedrijfspanden.

Niet meer dan logisch 

De wetswijziging is niet alleen noodzakelijk voor de huidige situatie, maar zeker ook met het oog op de toekomst. “Zonder deze aanpassing komen alle toekomstige kosten door klimaatverandering ook bij huiseigenaren terecht. Bovendien blijft het aandeel dat huiseigenaren moeten bijdragen stijgen doordat de WOZ-waardes van woningen harder stijgen dan die van bedrijfspanden,” legt Klein uit. “Om ervoor te zorgen dat we in Nederland droge voeten houden, moeten waterschappen nu en in de toekomst fors investeren. Bedrijven profiteren daar net zo hard van, en dus is het niet meer dan logisch dat zij daar een redelijk deel aan meebetalen. Dat wordt nu mogelijk.”

Wat de wetswijziging concreet voor huiseigenaren betekent, zal verschillen per waterschap, zegt Klein. “De wet schrijft niet voor wat de nieuwe tarieven worden, alleen dat waterschappen ermee aan de slag moeten. Hoe ze dat doen hangt af van het waterschapsbestuur en welke partijen daar in zitten. Bovendien is geen waterschap hetzelfde qua financiën, gebied en samenstelling van woningen en bedrijfspanden en is maatwerk dus logisch.” Of waterschappen de wet goed en naar tevredenheid uitvoeren, wordt na 5 jaar geëvalueerd. 

De wetswijziging moet wel ook nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Eerdere nieuwsberichten over de wetswijziging

Waterschapslasten moeten eerlijker worden verdeeld Scherpe stijging waterschapsbelasting benadrukt belang van nieuwe wetgeving Vereniging Eigen Huis steunt voorstel eerlijker verdeling waterschapslasten Vereniging Eigen Huis: voorstel eerlijker waterschapslasten niet blokkeren maar snel invoeren Vereniging Eigen Huis: 'Eerlijker verdeling waterschapslasten dichterbij'

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube