Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Scherpe stijging waterschapsbelasting benadrukt belang van nieuwe wetgeving

Huishoudens betalen onevenredig veel waterschapsbelasting doordat die is gebaseerd op de WOZ-waarde van onroerend goed. Tussen 2015 en 2023 steeg de WOZ-waarde van woningen met maar liefst 73 procent, tegenover 0,2 procent voor bedrijfspanden. Vereniging Eigen Huis wil dat deze groeiende ongelijkheid in lastenverdeling zo snel mogelijk stopt. Dat kan door verschillende tarieven in te voeren voor woningen en bedrijfspanden. Het voorstel voor deze wetswijziging ligt inmiddels bij de Tweede Kamer.  

De waterschapsbelasting, formeel de watersysteemheffing gebouwde onroerende zaken, stijgt volgend jaar flink met gemiddeld 10 procent voor huishoudens. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Inmiddels is ruim 80 procent van de opbrengst van deze waterschapsbelasting afkomstig van huishoudens. Daarom roept Vereniging Eigen Huis de Tweede Kamer op om de voorgestelde wetgeving voor een eerlijke verdeling van de waterschapslasten zo snel mogelijk in te voeren.

Wijzigingsvoorstel ligt klaar

Het advies van de Unie van Waterschappen om een wetswijzing door te voeren werd eerder dit jaar al goedgekeurd door de Ministerraad. “Het wijzigingsvoorstel ligt daarmee in principe klaar om door het parlement behandeld te worden”, vertelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. “Als de Kamers het voorstel dit jaar behandelen, worden verschillende tarieven voor woningen en bedrijfspanden per 2025 mogelijk. Dit principe wordt al jaren toegepast door gemeenten, die verschillende tarieven hanteren voor woningen en bedrijfspanden bij het berekenen van de Onroerende zaakbelasting (OZB). We doen daarom een dringend beroep op de politiek om deze wetswijziging niet door te schuiven naar een volgend kabinet.” 

Eerdere nieuwsberichten over de wetswijziging

Vereniging Eigen Huis steunt voorstel eerlijker verdeling waterschapslasten Vereniging Eigen Huis: voorstel eerlijker waterschapslasten niet blokkeren maar snel invoeren Vereniging Eigen Huis: 'Eerlijker verdeling waterschapslasten dichterbij'

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWOZWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube