Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Jubelton volgend jaar verlaagd

De schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een eigen woning wordt volgend jaar verlaagd naar € 27.231. Hiermee komt een einde aan de zogenoemde jubelton.

Staatssecretaris Marnix van Rij heeft dit aangegeven in een voorstel dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uitsmeren

Met de jubelton kunnen ouders hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig tot ruim een ton belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis of aflossing van een hypotheek. Het kabinet wil de jubelton in 2024 afschaffen. Eerder is omwille van de uitvoerbaarheid bij de Belastingdienst niet mogelijk, schrijft Van Rij. Verlaging naar de al bestaande schenkingsvrijstelling van ruim € 27.000 is voor de systemen van de fiscus geen probleem.  

Van Rij liet zich niet uit over de mogelijkheid de jubelton over meerdere jaren te spreiden. Nu biedt de Successiewet nog de gelegenheid de verhoogde schenkingsvrijstelling over drie jaar uit te smeren. Wie daar dit jaar nog een beroep op doet, zou ook in 2023 en 2024 nog gebruik kunnen maken van de vrijstelling voor de resterende delen van de schenking. 

De aanpassing van de schenkvrijstelling eigen woning zal via het Belastingplan 2023 lopen. Dit wordt op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer aangeboden. In dit Belastingplan zal ook de afschaffing van de vrijstelling per 2024 worden geregeld. Het is de verwachting dat dan alleen nog ouders een bedrag kunnen schenken met een hoge vrijstelling aan hun kinderen. Bij schenkingen van anderen zou dan alleen nog van de reguliere kleine vrijstelling van € 2.274 gebruik gemaakt kunnen worden. 

Meer informatie

Vrijstelling schenkbelasting

Tags

HypotheekWonen-BelastingenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube